Kampen om ECB:s pengamaskin

Det är Europeiska centralbanken och inte EU:s politiker som räddat Europa undan ett finansiellt Ragnarök. ECB ser på pappret ut att vara illa ute, men har vid en närmare granskning nästan bottenlösa fickor. Det handlar om tusentals miljarder som pressade EU-toppar nu lär göra allt för att komma åt.

Under strecket
Publicerad
Annons

När resultaten av det så kallade stresstestet av Europas banker presenterades för snart en månad sedan gjorde bland andra ECB-chefen Jean-Claude Trichet ett stort nummer av att hela 84 av 91 storbanker gled över den lågt hissade ribban utan besvär. Det han glömde berätta var att hans egen bank skulle ha rivit ut sig grovt redan i försöken.

Ett av kraven i testet var att bankerna ska ha ett eget kapital som motsvarar minst 6 procent av tillgångarna. ECB, som ska vara oberoende i förhållande till EU:s politiker och ägs av EMU-ländernas centralbanker, har ett kapital på 78 miljarder euro. Men balansomslutningen är hela 2 000 miljarder euro, svindlande 19 000 miljarder kronor. Det motsvarar en kapitalandel på under 4 procent, vilket till och med är under den lagstadgade miniminivån för vanliga banker.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons