Battle of the SexesKampen mot storkäftad clown är skavande aktuell

Emma Stone och Steve Carell.
Emma Stone och Steve Carell. Foto: IBL

”Battle of the sexes” är tveklöst politisk. Under det feministiska stoffet finns en snygg och rätt rolig film, med en lysande Emma Stone som Billie Jean King.

Under strecket
Publicerad
Emma Stone som Billie Jean King och Steve Carell som Bobby Riggs.

Emma Stone som Billie Jean King och Steve Carell som Bobby Riggs.

Foto: 20th Century Fox
Annons

1973 var amerikanskan Billie Jean King damtennisens självklara superstjärna. Bara året före hade hon vunnit Wimbledon såväl som flera grand slam-titlar, men lönegapet till de manliga spelarna var närmast oändligt. Männens arvoden var enda sättet att attrahera de bästa spelarna, hette det, varpå de förmodat underlägsna kvinnorna fick nöja sig med slantarna som blev över. Ilskan över detta blev startmotor för den tennismatch som i media kom att gå under det både tramsiga och ödesmättade namnet ”Battle of the sexes”, en match där King spelade mot – och besegrade – Bobby Riggs, en 55-årig tennisspelare med gott om gamla meriter och en gravt glappande käft.

Själva matchen spelades den 20 oktober på Astrodome-arenan i Houston och var över på bara tre set, men inramningen var desto mer spektakulär: King bars in på en divan buren av barbröstade män och medförde en liten gris till sin motståndare, medan Riggs spelade i en jacka med trycket ”Sugar daddy” och drogs in på planen av en grupp kvinnor han med ett typiskt ordval kallade sina ”bosom buddies”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons