Annons

Carina Gunnarson:Kampen mot Italiens maffia har gett resultat

Maffians maktställning i det italienska samhället skildras ofta ensidigt i medier och populärvetenskap. Det är dags att nyansera bilden, och ge utrymme åt den civila och institutionella motrörelse som faktiskt finns.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än 17 år på flykt undan rättvisan greps maffiabossen Giovanni Tegano den 26 april i sitt hus i Reggio Calabria. Tegano är ledare för den kalabriska ’Ndranghetan som idag bedöms vara den farligaste maffiagruppen i Italien. Inrikesminister Roberto Maroni beskrev arresteringen som ”det hårdaste tänkbara slaget” mot ’Ndranghetan. Tegano var ett i raden av flera framgångsrika tillslag: Cosa Nostras högste chef, Corleonebossen Salvatore ”Totò” Riina greps 2003 efter 22 år på rymmen; tre år senare infångades hans efterträdare Bernardo Provenzano, efter mer än 40 års flykt undan rättvisan.

Dessa för rättsväsendet så viktiga framgångar motsägs av den bild som förmedlas i medier och populärvetenskap. I Roberto Savianos ”Gomorra” visas en brutal verklighet som knappast inger hopp om förändring. Flera böcker finns utgivna på svenska som förstärker bilden av ett av kriminalitet genomsyrat Syditalien: John Dickies storsäljare ”Cosa Nostra: historien om den sicilianska maffian” (2007); Maud Websters ”Maffians värld” (2003) samt ”Banditer: en historia om heder, hämnd och desperados” (2008); Tomas Lappalainens ”Maffia” (1993), ”Camorra: en bok om maffian i Neapel” (2007) samt den nyligen utgivna ”’Ndrangheta: en bok om maffian i Kalabrien” (2010). Utöver dessa finns en nästan outtömlig internationell litteratur kring den italienska maffian, de allra flesta om Cosa Nostra, den sicilianska maffian.

Annons
Annons
Annons