Annons
X
Annons
X

Kampen mot fildelare hårdnar

Filmbolagen höjer tonen mot piratkopiering. Sedan domen mot männen bakom fildelningssajten The Pirate Bay har fildelare krävts på miljontals kronor i skadestånd.

Av TT
(uppdaterad)

Tidigare dömdes svenska fildelare bara i undantagsfall att betala skadestånd - de flesta fick villkorligt eller dagsböter. Men nu har det skett ett trendbrott, enligt en genomgång av Dagens Nyheter. Det senaste året har sex personer dömda för fildelningsbrott krävts på sammanlagt 49 miljoner kronor. Ett fall avgjordes i december 2013, då en person dömdes att betala 4,3 miljoner kronor för att ha delat filmen ”Beck - Levande begravd”.

De nya skadeståndskraven hänvisar till hovrättsdomen mot grundarna bakom sajten The Pirate Bay. De fyra männen dömdes 2010, förutom till fängelse, att betala skadestånd på 46 miljoner kronor.

Enligt Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen, före detta Antipiratbyrån, som företräder filmbolagen markerade domen en ”brytpunkt i debatten”. Han menar att det inte handlar om en offensiv från filmbolagens sida, snarare om en normalisering i synen på upphovsrättsbrott.

Annons
X

– Kreatörerna förlorar enorma belopp och det blir tydligt vid rättegångar. När problematiken ökar bör beloppen göra detsamma.

Som det ser ut i dag kommer man att få igenom skadeståndskraven, enligt Henrik Pontén.

Filmbolagens krav på skadestånd ställs vanligen efter att personerna fällts för brott, varefter de tas upp av tingsrätterna.

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X