Annons
X
Annons
X

Kampen har börjat

Valrörelsen i USA har börjat. Demokraten Barack Obama och republikanen John McCain förbereder sina strategier, med ”Bush III” respektive ”naivitet” bland slagorden. Men Obama måste också hantera sin gamla konkurrent, Hillary Clinton.

Finalen i den långa primärvalsstriden blev inte enbart en triumf för Obama. Han hade visserligen fått tillräckligt många delegater för att ha säkrat nomineringen men Clinton segrade i det ena av de två absolut sista promärvalen.

– Vår tid är inne, utlovade Obama, inför totalt över 30 000 åhörare inne i och utanför arenan där republikanerna ska hålla sitt partikonvent, för att sedan i detalj gå igenom McCains felaktiga ståndpunkter.

John McCain, 71, avslöjade i går att han utmanat Obama, 46, till att hålla tio torgmöten som enligt honom är bästa formatet för dialog med väljarna (underförstått inte ljungande tal, där Obama hittills överglänst McCain).

Annons
X

– Inga spinnrum, bara två amerikaner, sa McCain med tillägget att han också föreslog att de borde flyga i samma plan för att spara energi.

Både McCain och Obama kan porträtteras som udda kandidater, i och med att båda appellerat till de så viktiga oberoende väljarna, en grupp som dock förmodas ha krympt detta valår. När uppmärksamheten riktas mot dem och de olika vallöftena, kommer det också att framgå hur långt ifrån varandra de står i fråga efter fråga.

Men Hillary Clinton är inte villig att träda tillbaka, inte i sitt tal i New York i tisdags kväll och inte i går. Teorierna om varför Clinton dröjer inbegriper att hon kanske bara är trött eller att hon anser sig ha rätt till exempelvis vicepresidentposten med tanke på de 18 miljoner röster hon fick.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Runt 150 superdelegater återstår i kategorin ”ännu inte bestämt sig”. Partiets faktiska ledare, ordföranden Howard Dean, talmannen Nancy Pelosi och senatorn Harry Reid, gav dem en frist fram till fredag. På denna lista återfinns exempelvis förre vicepresidenten Al Gore, samt Pelosi och Reid själva. Men en högprofildelegat bekände färg i går, nämligen kongressmannen Rahm Emanuel, gammal vän och medarbetare till Clintons.

  Ämnet vicepresidenttillsättningar aktualiseras nu på allvar. Om McCain sägs att han kanske överväger en minoritetskandidat eller en kvinna, för att beröva demokraterna denna eventuella fördel. Om Obama spekuleras det i att han bör söka bland ex-militärer eller guvernörer med mer praktisk politisk erfarenhet.

  Obama och Clinton talades vid sent i tisdags kväll och ett möte dem emellan väntas ”snart” enligt hennes talesmän. Men veteraner varnar att det inte är någon väljar som röstar på en vicepresident. I höstens val talas det istället om Obama själv som en ny faktor – och att han tack vare det starka svarta stöder har större chanser att vinna i Södern.

  Årets primärval kan utan vidare räknas in bland de mest spännande någonsin. Det är inte säkert att det var dåligt för demokraterna att det tog så lång tid. Hundratusentals unga och nya väljare lockades in i processen och alla delstater fick vara med och rösta (även om bråken kring Michigan och Florida lämnade dålig eftersmak). Vidare hördes John McCain knappt i nyhetsflödet, trots att han drog upp sitt program i flera linjetal om militären, ekonomin, energi, Högsta domstolen m m.

  – Jag vet att senator Obama kommer att bli en god vän till Israel, intygade Clinton i går, men i övrigt lät hennes tal om om det var hon som just säkrat nomineringen.

  De bägge framträdde nämligen efter varandra igår morse inför den tunga Israellobbyn Aipac. Obama hade ögonen på sig, eftersom hans hållning till Iran, Syrien och Israel bemötts med skepsis bland judiska och många andra väljare.

  Han inledde med att tala om sin släkting som var med vid befrielsen av ett koncentrationsläger och de båda judiska aktivisterna som mördades på 1960-talet i den medborgarrättsrörelse som banade vägen för honom själv.

  – Jag kommer aldrig att kompromissa om Israels säkerhet, sa Obama som fick varma applåder vid flera tillfällen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X