Annons

Kampanjförbud gynnar extremister

När politiska partier och ungdomar möts byggs framtidens demokrati. Men av rädsla för bråk inför allt fler skolor kampanjförbud. Nu måste utbildningsminister Jan Björklund sätta ned foten, skriver de borgerliga ungdomsförbunden tillsammans med Ungdom mot rasism.

Under strecket
Publicerad

Det pågår en debatt om huruvida de politiska partierna ska få kampanja på landets gymnasieskolor och det ställer svensk demokrati inför ett vägval: Ska vi värna öppenhet, samtal och delaktighet eller ska vi kuva oss för extremismen och stänga ner det demokratiska samtalet mellan ungdomar och partier?

Läroplanen är explicit med att det i skolans viktiga demokratiuppdrag ingår att samverka med omvärlden och Skolverket har här pekat ut just de politiska ungdomsorganisationerna som särskilt viktiga. Justitieombudsmannen har varit väldigt tydlig med vad som krävs för att neka kampanjtillstånd och att, som allt fler skolor nu gör, straffa alla demokratiska politiska ungdomsförbund för att en liten minoritet miss-sköter sig är anmärkningsvärt.

Annons
Annons
Annons