Kampanjdag mot vaginala fistlar

De lever i en mardröm där förlossningsskador gör att de har svårt att hålla tätt, vilket ofta leder till skam och förskjutning. FN och andra organisationer uppmärksammar problemen med vaginal fistel, något som närmare två miljoner kvinnor drabbats av.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Temat för årets internationella dag är ”Sätt stopp för fistlarna, återupprätta kvinnors värdighet”, enligt ett pressmeddelande från FN. Generalsekreterare Ban Ki-Moon säger i ett uttalande att vaginal fistel är en av de mest förödande förlossningsskador som kan ske, och ändå möjlig att förebygga och oftast möjlig att behandla. FN beräknar att mellan 50 000 och 100 000 kvinnor drabbas varje år.

En vaginal fistel är en öppning mellan vaginan och urinblåsan eller ändtarmen, som gör att den drabbade inte kan hålla tätt. De kan orsakas av sexuellt våld men det vanligaste skälet är komplikationer vid graviditet och utdragna förlossningar och att blivande mödrar i fattiga länder ofta föder med hjälp av okunnig personal. Inkontinensen och lukten av urin och avföring gör att de drabbade ofta stigmatiseras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons