Annons
X
Annons
X

Kampanj mot mejlspaning

På onsdag morgon röstar riksdagen om regeringens förslag att utöka FRA:s möjligheter att läsa mejl och sms. Tills dess försöker de borgerliga ungdomsförbunden övertyga sina partikamrater att rösta nej.

Oppositionen har deklarerat att den denna gång ska säga nej till förslaget att låta FRA, Försvarets radioanstalt, få signalspana på de kablar som transporterar telefontrafik, e-brev och annan internettrafik över Sveriges gränser.

Men motståndet går över blockgränsen – även de borgerliga ungdomsförbunden anser att förslaget är alltför integritetskränkande.

MUF-ordföranden Niklas Wykman menar att det är dags för de moderata riksdagsledamöterna att visa ett ”personligt ansvar”.

Annons
X

Ungdomsförbundet namngav i går åtta m-ledamöter som de vill ska rösta nej för att de valts in i riksdagen med stöd av MUF:

– Man ska rösta nej för att det här är en massavlyssningskampanj av alla svenskar, och alltid. Och kan man tillåta det så inskränker man på människors frihet, säger Niklas Wykman, som tror att tillräckligt många borgerliga ledamöter kommer att rösta nej för att förslaget ska falla.

Fredrick Federley, förre ordföranden för CUF, Centerpartiets ungdomsförbund, har anmält att han ska tala under riksdagsdebatten om frågan.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han våndas dock ännu om hur han ska rösta. Till SvD säger han att argumentet för att han ska trycka på ja-knappen är rent karriärmässigt:

  – Det är att ingen i regeringen ska bli arg på mig. Att ingen i de andra borgerliga partierna ska bli arg på mig.

  Karin Enström, moderat ledamot av försvarsutskottet, anser däremot att det är viktigt att de borgerliga följer partilinjen:

  – Det är för att vi på ett bättre sätt än i dag ska kunna skydda svenskar och svenska intressen. Det är regeringens ansar och skyldighet att skydda sina medborgare från internationell terrorism, grov brottslighet eller eventuella militära hot.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X