Annons

Kamp på hungerns Söder för att få behålla barnen

100 år mellan bilderna. Till vänster: Anita Lindberg med dottern Annica Orling och barnbarnsbarnet Ines. Till höger: Anitas farmors mor Emilia Gustafsson med sina barn Rut, Ragny, Rea, Ragnhild och Karl Gustaf 1920.
100 år mellan bilderna. Till vänster: Anita Lindberg med dottern Annica Orling och barnbarnsbarnet Ines. Till höger: Anitas farmors mor Emilia Gustafsson med sina barn Rut, Ragny, Rea, Ragnhild och Karl Gustaf 1920. Foto: Joakim Ståhl och Stadsmuseet

I hungerns Stockholm 1917 blev höggravida Emilia Gustafsson änka. När hon födde sin son var hon ensam med fem barn i ett fuktigt och dragigt trähus på Södermalm.

– Hon tog flera slitsamma jobb för att slippa lämna bort barnen. Jag känner mig så stolt över henne, säger barnbarnsbarnet Anita Lindberg.

Under strecket
Publicerad

Kö till mathämtning på Hornsgatan 1917.

Foto: Stadsmuseet

Emilia Gustafsson med sina fem barn vid huset på Stigbergsgatan 1920.

Foto: Stadsmuseet

Rummet där Emilia Gustafsson bodde är av Stadsmuseet återställt som det såg ut när hon bodde där 1917. Här finns bland annat en symaskin, som då var en viktig ägodel.

Foto: Stadsmuseet

Rut, Ragny, Rea, Ragnhild och Karl Gustaf Gustafsson, någon gång 1918–20.

Foto: Stadsmuseet

Emilia Gustafsson fotograferades av SvD 1971.

Emilia Gustafssons son, Karl Gustaf, och hunden Nero 1921 framför dörren i planket till gården Stigbergsgatan 21.

Foto: Okänd

Emilia Gustafsson med sin pekingeser Mang.

Foto: Stadmuseet

Anita Lindberg med dottern Annica Orling och barnbarnsbarnet Ines.

Foto: Joakim Ståhl

Rut med sin son Rune (farmor och pappa till Anita Lindberg) och syster Rea 1928 – fem år efter att de hade flyttat från Stigbergsgatan.

Foto: Stadsmuseet

Stigbergsgatan någon gång mellan år 1905 och 1915.

Foto: Stadsmuseet

Stigbergsgatan någon gång mellan 1885 och 1910.

Foto: Stadsmuseet
Foto: Joakim Ståhl
Foto: Lennart Helleday

Vi befinner oss på innergården till Stigbergsgatan 21. Det råder ingen tvekan om att platsen som är lösningen på veckans Stockholmsgåta är magisk för Anita Lindberg. För 48 år sedan var hon nämligen här och besökte sin farmors mor Emilia Gustafsson som då var 92 år gammal.

– Hon satt i sin gungstol och utstrålade en sådan auktoritet. Jag fick verkligen känslan av hur stark hon hade varit genom åren, säger Anita och glittrar med ögonen i solskenet.

Annons
Annons
Annons