Kamp om Gibraltar hettar till

Striden mellan Spanien och Storbritannien om Gibraltar trappas upp. Diplomatin dras nu till sin spets när båda länderna vill föra den inflammerade frågan om den brittiskt kontrollerade klippan till högre instans.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
OLI SCARFF/GETTY IMAGES
Foto: OLI SCARFF/GETTY IMAGES
Annons

Det är långt ifrån första gången som de båda länderna har hamnat i konflikt rörande Gibraltar. Storbritannien tog över kolonin för runt 300 år sedan. Sedan dess har gränsfrågan stötts och blötts mellan Spanien och Storbritannien. Det brittiskt kontrollerade territoriet är mindre än sju kvadratkilometer och har blott 30000 invånare. Det är främst de omgivande fiskevattnen som varit en källa till den politiska irritationen mellan länderna.

Den nuvarande konflikten har sin upprinnelse i de cementblock som för en tid sedan sänktes ned i fiskevatten utanför klippan. Beslutet hade fattats av myndigheter i Gibraltar, och det konstgjorda revet skulle vara ett sätt att säkra återväxten för fiskbeståndet. Spanien, med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen, reagerade snabbt och fann åtgärden oacceptabel. Han menade bland annat att spanska fiskare med fiskerätt i området drabbas negativt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons