Annons
X
Annons
X

Kamp i motvind för Afghanistan

Dagens parlamentsval i Afghanistan sker i skuggan av mörka hotande moln. Talibanerna har i dag fungerande nätverk i 33 av landets 34 provinser. I allt fler västländer hörs röster om ett snabbt militärt tillbakadragande och president Karzais regering är genomkorrumperad. Men det finns fortfarande de som, med risk för sina liv, kämpar för ett nytt Afghanistan.

(uppdaterad)
Kvinnor radar upp sig i kö för att få rösta i Kabul.
Kvinnor radar upp sig i kö för att få rösta i Kabul. Foto: AP

Shukria Baakzai vet vad det handlar om. Visserligen har hennes tre döttrar återigen börjat skolan, men under ett och ett halvt år tvingades de ha sin undervisning hemma. Shukria Baakzai är van att leva under dödshot, men när hon fick information om att också hennes barn också var i akut fara fanns inget alternativ.

– Om jag dagligen tänkte på de personliga hoten skulle jag inte kunna sköta mitt jobb. Men mina barn ska inte behöva lida för att jag är politiskt intresserad, säger Shukria Baakzai på telefon från den afghanska huvudstaden Kabul.

Hon är en av 64 kvinnor som valdes in i parlamentet vid valet 2005. Hon är känd som en frispråkig, modig förkämpe för de nya värderingar om mänskliga rättigheter och kvinnors rätt att studera och arbeta som förbjöds under 1990-talet när talibanerna styrde. Hon låter lite trött på telefon. Inte uppgiven men djupa suckar visar att hon och många av hennes, framför allt kvinnliga, kollegor, kämpar i en tuff uppförsbacke.

Annons
X

– Jag skulle så gärna säga att jag är optimistisk, men då skulle jag ju ljuga. Ärligt talat känner jag mig mest sorgsen. Det är så mycket som blivit så mycket sämre jämfört med det förra parlamentsvalet, säger Shukria Baakzai.

– Det har blivit dubbelt så många kandidater, vilket gör det svårt för folk att välja. Säkerheten för alla kandidater var betydligt bättre under förra valkampanjen och privata maffiagrupper var inte inblandade i valet som nu. Och då, då fanns ett stort hopp om positiv förändring. I dag är det svårt att hitta något positivt.

Shukria Baakzai har dock inte gett upp. Hon menar att det är upp till afghanerna själva att hitta alternativ ut ur dagens besvärliga situation.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det viktigaste är att vi inte tappar hoppet. Vi vill inte förlora, vi vill vinna, säger hon med eftertryck.

  Lite statistik visar vilka problem de som arbetar politiskt har i dagens Afghanistan. Sedan det förra valet 2005 har tio parlamentariker mördats. Under den nyss avslutade valkampanjen har ytterligare tre kandidater mördats. Dessutom har minst sex utsatts för mordförsök och två har kidnappats för att senare frisläppas.

  Säkerheten inför valet är alltså ett stort problem. Men lika allvarligt är att alla erfarna bedömare hävdar att det kommer att bli ett omfattande fusk, i princip på alla kontrollnivåer med början i de drygt 18 000 vallokalerna. Erfarenheterna från fjolårets presidentval är minst sagt dåliga. Då förklarades 1,2 miljoner röster som ogiltiga efter ett utbrett valfusk framför allt från president Karzais eget nätverk.

  Anders Fänge, platschef för Svenska Afghanistankommittén, har drygt 20 års erfarenhet av landet och inte heller han ser inte särskilt positivt på valet.

  – Risken för oegentligheter är nog lika stor som under presidentvalet, även om det här valet inte alls har samma höga profil. Ett stort problem är att valobservatörerna, som är färre jämfört med tidigare, av säkerhetsskäl inte kan åka ut till landsbygden där majoriteten av folket kommer att rösta. För tre, fyra år sedan fanns det talibaner i tre provinser, i dag finns de i 33 av 34. Statistik som talar för sig själv, säger Anders Fänge på telefon från Kabul.

  Svenska Afghanistankommittén är sannolikt den internationella biståndsorganisation som lyckats bäst med sin verksamhet och den har under de senaste åren också tvingats samarbeta med talibaner för att kunna hålla skolor och kliniker i gång.

  – Men det är inga oöverstigliga problem för oss så länge det handlar om lokala talibaner. De kan kräva några timmar mer undervisningen om islam i skolorna per vecka. Men eftersom de har sina familjer och sin släkt i byarna har de också ett intresse av att sjukhus och skolor fungerar och att det blir bättre vägar, säger Anders Fänge och fortsätter:

  – Det är betydligt värre när det handlar om pakistanska eller arabiska talibaner. Dessa jihadister har inte alls samma intresse för lokalbefolkningen. Än så länge har dock inte detta blivit ett stort problem för oss.

  Shukria Baakzai vet förutsättningar. Om hennes tre döttrar ska kunna växa upp i ett samhälle med respekt för kvinnliga rättigheter måste Shukria och hennes kvinnliga politiska kollegor fortsätta kämpa även om uppförsbacken just nu verkar mycket lång.

  Parlamentsvalet genomförs i Afghanistans samtliga 34 provinser. Kvinnor är enligt Konstitutionen garanterade minst 25 procent av platserna, i praktiken innebär det att det i det kommande parlamentet, Wolesi Jirga, kommer att vara 68 kvinnor av de totalt 249 ledamöterna.

  Totalt är 2 502 kandidater registrerade och godkända. 31 blev underkända eftersom de är knutna till kriminella grupper och 40 blev underkända eftersom de arbetar för officiella myndigheter. Nästan alla kandidater säger att de är ”oberoende”. Bara 31 uppger officiellt att de tillhör något block.

  Men det finns inga partiorganisationer som inför parlamentsval i Väst. Ledamöterna skiftar därför allianser beroende på frågor. I dagens parlament kan man dock särskilja en modernistisk gruppering och en betydligt större med mera traditionella värderingar.

  Annons
  Annons
  X

  Kvinnor radar upp sig i kö för att få rösta i Kabul.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X