Kameror ska minskaskräp vid sopstationer

Ett första pilotförsök med att installera övervakningskameror vid en återvinningsstation startar inom kort i Malmö. Syftet är att minska nedskräpningen. Också vid återvinningscentralen i Östberga i Stockholm planeras liknande kameraövervakning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter att ha funderat i över ett års tid har nu FTI (Förpacknings & Tidningsinsamlingen) beslutat att ta till övervakningskameror för att försöka motverka nedskräpningen vid våra återvinningsstationer.
FTI som ansvarar för återanvändningen av sopor och avfall har alltså fått nog och vill pröva om kameraövervakning dygnet runt kan minska nedskräpningen. De är heller inte rädda för en diskussion om eventuella integritetsövertramp.
– Det är fler än vi som reagerat mot mängden dumpade sopor vid många återvinningsstationer, säger Jan Strand, chef för FTI. Det gäller bland annat polisen och allmänheten som menar att nedskräpningen bidrar till en ökad otrygghet i samhället.
Det var alltså för ett år sedan som FTI fick tillstånd till dygnet runtbevakning och nu ska försöket dras igång vid en station i Malmö.
– Vi vill testa i ett år för att se effekten, säger Jan Strand.

Avsikten är att identifiera eventuella nedskräpare via personens bilnummer.
– I princip är det samma metod som tillämpas av de cirka 20 sopspanarna som arbetet sedan 2001, säger Jan Strand. De använder ofta bilnumren för identifiering av nedskräpare om de inte kan fånga dem på bar gärning när dumpningen sker.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons