Annons

Kameror på båtarna kan ge fiskare mer frihet

Genom att montera upp övervakningskameror på fiskebåtar i Östersjön, skulle svenska fiskare kunna få större frihet i att använda bättre redskap. Det skriver Jacob Hagberg, projektledare för fiskefrågor BalticSea2020, och S-politikern Jan-Olof Larsson.

Under strecket
Publicerad

För fiskare i Östersjön är möjligheterna att utveckla och förbättra sitt fiske helt låsta av EU:s regler. Detta innebär till exempel att fiskare tvingas fortsätta använda fiskeredskap som bidrar till en stor andel oönskade bifångster även om de vet hur redskapen skulle kunna förbättras. Men det finns ett system som skapar möjlighet till regelförenkling samtidigt som man kan garantera att olagligt fiske inte sker. För att detta ska bli verklighet för Östersjön så måste Sveriges regering, tillsammans med övriga länder kring Östersjön, agera mer visionärt än vad regeringen gör idag.

Under lång tid har EU:s fiskare tvingats kasta tillbaka den fisk som man inte har kvot för, även om fisken var död. Detta har lett till att uppemot 1,7 miljoner ton matfisk har dumpats per år.  EUs nya fiskelag innebär istället att all fisk som fångas av vissa arter måste tas iland och räknas av kvoten – det så kallade utkastförbudet. Syftet är att fiskaren kommer att undvika att fånga fisk som man inte kan sälja eftersom den räknas av fiskarens kvot.

Annons
Annons
Annons