Kameror ger sänkt hastighet

De nya fartkamerorna får folk att lätta på gasen. Medel-hastigheten har minskat med nästan en tiondel på den första vägsträcka där kamerorna sattes upp. En ny utvärdering visar att trafikanterna fortsätter att ta det lugnt mer än ett halvår efter att kamerorna placerats ut.

Under strecket
Publicerad
De drygt 700 automatiska hastighetskameror som placerats ut i Sverige har effekt: bilisterna lättar på gasen. 
Kamerorna beräknas kunna rädda 30 människoliv i trafiken varje år.

De drygt 700 automatiska hastighetskameror som placerats ut i Sverige har effekt: bilisterna lättar på gasen. Kamerorna beräknas kunna rädda 30 människoliv i trafiken varje år.

Annons

Polisen och Vägverket satte förra året upp drygt 700 automatiska hastighetskameror vid 106 olycks- drabbade vägar runt om i landet.
De tio första kamerorna placerades i våras längs en fyra mil lång sträcka på riksväg 50 nära Askersund vid Vätterns nordspets. Vägverket har genomfört två mätningar av hur fort bilisterna kör där. Den första undersökningen gjordes några veckor efter att
kamerorna var på plats och den andra ett halvår senare.

Båda mätningarna visar att medelhastigheten har sjunkit med 8 procent. Effekten av fartkamerorna avtar alltså inte med tiden, enligt en utvärdering som Vägverket redovisar i morgon på trafikkonferensen Transportforum i Linköping.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons