Kameramobiler vinner terräng Sony Ericsson på väg gå om Nokia

Sony Ericsson kommer sannolikt att gå om Nokia under tredje kvartalet och bli störst på mobiler i Sverige. Det spår analyshuset IT Research som löpande kartlägger den svenska marknaden för mobiler och handdatorer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt David Larsson på IT Re- search är det delvis en följd av det ökade intresset för kameramobiler. Det har gjort att Sony Ericssons T610 säljer bra. Samtidigt verkar många svenskar ha insett att de numera kan få med en del finesser även om de köper en riktigt billig mobil. Det ska, enligt David Larsson, ha gjort att många exempelvis väljer Sony Ericssons T100 i stället för Nokias 3310. - Nokia har helt enkelt tappat och kommit lite efter i introduktionen av nya modeller. Och i den här branschen ändras förhållandena snabbt, säger David Larsson.

Under det andra kvartal som IT Research nu granskat var Nokia ändå fortsatt störst på den svenska marknaden. Men både Nokia och Sony Ericsson, som tillsammans står för omkring 80 procent av alla mobiler som säljs i Sverige, märker av ökat tryck från asiatiska tillverkare som Samsung, Panasonic och Sharp. Asiaterna säljer ofta lite dyrare modeller och har varit tidigt ute med bra bildskärmar och de inbyggda kameror som verkar locka många köpare. Enligt IT Research kommer både Nokia och Sony Ericsson att tappa mark till följd av asiaternas intåg. Det är bara det att Nokia väntas tappa mer än Sony Ericsson.

Annons
Annons
Annons