Annons

Han lät mörda 1,7 miljoner människor

Det existerar inte så många bilder av Pol Pot – men av hans offer finns det desto fler.

Många av de omkring 1,7 miljoner människor som dödades under de röda khmerernas terrorvälde i Kambodja 1975–78 ställdes framför kameran innan de avrättades.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Pol Pot

Foto: AP Bild 1 av 6

Väggarna på Folkmordsmuseet i Phnom Penh är fyllda av bilder på människor mördades av Pol Pots regim. 1,7 miljoner människor dödades under åren 1975 -78 i röda khmerernas försök att bygga en ny kommunistisk värld byggd på jordbruk, utan modern teknik.

Foto: AP Bild 2 av 6

En flicka studerar en skalle efter ett av offren för khmerernas terror på Folkmordsmuseet i Phnom Penh.

Foto: AP Bild 3 av 6

I Folkmordsmuseet i Phnom Pehn finns bilder av tusentals offer. Många av de människor som dödades ställdes först inför kameran. Museet var tidigare platsen för ett av Pol Pot-regimens fängelser.

Foto: AP Bild 4 av 6

En av många små helgedomar som hedrar offren för Pol Pots regim finns i byn Phnom Batheay, några mil norr om Phnom Penh.

Foto: AP Bild 5 av 6

En ung Khmer Rouge-soldat står vakt vid Pol Pots dödsbädd. Han hittades död i sin säng 15 april 1998.

Foto: AP Bild 6 av 6

I april 1975 dök namnet Pol Pot för första gången upp i media världen över. Då hade större delen av Sydostasien härjats av krig i 16 år, ett krig där USA och USA-ledda styrkor bekämpade kommunistiska befrielserörelser i Sydvietnam, Laos och Kambodja.

Fler bomber fälldes över dessa länder än över Europa under hela andra världskriget. Allt fler, allt större och alltmer avancerade amerikanska bombplan ödelade stora landområden. En halv miljon amerikanska soldater deltog i kriget på marken i Sydvietnam. Miljontals människor var på flykt. Miljoner hade dött.

Annons
Annons
Annons