Annons

Kalorisnåla middagar vinner terräng på krogmenyn

Fler och fler uteätare föredrar kalorisnålare alternativ, både till lunch och middag, om de bara finns på menyn. Såväl på finkrogen som hos hamburgerrestaurangerna är denna trend mycket tydlig.

Under strecket
Publicerad

– Lågkalorivågen är definitivt här för att stanna, tror Fredrik Eriksson, köksmästare på Villa Källhagen som i förra veckan introducerade lågkalorimiddagar på kvällsmenyn. Tidigare försök med lågkaloriluncher har redan blivit en stor framgång på denna representationskrog och konferensrestaurang. Omkring en tredjedel av gästerna väljer de lätta alternativen, som är lika spännande och välsmakande som någon av de mer traditionella rätterna på menyn. Det kan vara halstrad röding med gulbetscarpaccio och pepparrotskräm. Eller grillad biff med citronmarinerade primörer och rödvinssky. Eller en couscoussallad med limemarinerade räkor. Och konferensgästernas macka till morgonkaffet är självfallet inte bottnad med ett tjockt lager margarin men innehåller kanske i stället aprikoser, lättrökt skinka och romansallad som fyllning mellan två skivor rågkross. - Det är verkligen inte bara kvinnor som väljer de smalare rätterna. Framför allt ser vi att medelålders män har börjat tänka med på vad de sätter i sig. Nyligen hade vi en ledningsgrupp från ett stort svenskt företag här på lunch. De valde alla en vegetarisk förrätt och lågkalorirätten som varmrätt. Fredrik Eriksson har tillsammans med en dietist räknat ut varje portions fettinnehåll. Smal matlagning är inget främmande för honom, efter tre böcker i ämnet. Lågkalorimatlagningen på Villa Källhagen bygger mycket på buljong och lätta mejeriprodukter. Grönsaker dominerar förstås. I övrigt är det mycket halstrad mat, aldrig panerad. Och i matlagningen används sparsamt med socker, olivolja och smör, egentligen bara som smaksättare. - Man skall vara medveten om att vegetariska rätter inte alltid är lika med lågkalorirätter, understryker Fredrik Eriksson. En broccolipaj är rena fettbomben. Medan en oxbringa kan vara betydligt smalare än dagens vegetariska rätt, beroende på vad man adderar. Han har också tvingats ta med lågkaloritänkandet när han håller matlagningskurser. Om den maten är alltför fet kommer nämligen genast kritik från deltagarna.

Det oroar honom att det fortfarande finns för alltför få smala alternativ inom snabbmaten, eftersom den maten har så stor kundkrets. Både McDonalds, Burger King och Max Hamburgerrestauranger införde strax före sommaren några nyckelhålsmärkta menyer, det vill säga garanterat fettsnålare hamburgare, sallader, grillad kyckling och wraps. Men det är ingenting mer än en lovande början, tycker Fredrik Eriksson. Det är också konstigt att inte fler restauranger har nappat på kundernas önskemål om fettsnålare mat, tycker han. Men en rundringning till olika Stockholmsrestauranger visar att tanken inte är främmande.

Annons
Annons
Annons