Kalmar vill sälja ut akutsjukhus

Under strecket
Publicerad
Annons

– Vi är inte där ännu, men vi utreder frågan och ska seriöst pröva idén vid ett möte i februari. Jag utesluter inte att vi väljer en modell där en privat entreprenör släpps in och får ta över hela vårdkedjan vid något av våra akutsjukhus. Det är tack vare miljöpartiets omsvängning på riksplanet som vi fått den här chansen, säger Anders Andersson (kd), ordförande i landstingsstyrelsen i Kalmar. Han är dessutom vice partiordförande för kristdemokraterna.
Ingrid Burman (v), ordförande i riksdagens socialutskott, är bekymrad, men inser att planerna i Kalmar inte går att hejda när det efter årsskiftet inte längre finns någon stopplag.

– Det är olyckligt om vinstintresset släpps in i akutsjukvården. Att det dessutom är en knapp majoritet som tvingar igenom sin vilja är beklagligt. Det måste också vara ett demokratiskt underskott att de borgerliga partierna i Kalmar inte sade ett ord om detta i valrörelsen.
Att sälja ut akutsjukvården till privata intressenter har varit en het politisk fråga under flera år.
Det började i Stockholm när den dåvarande borgerliga majoriteten bjöd på en generös utförsäljning av S:t Görans sjukhus. Socialdemokraterna gick i taket och inte minst socialminister Lars Engqvist inledde ett fälttåg mot liknande utförsäljningar. Innan stopplagen kom till privatiserades även närsjukhuset i Simrishamn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons