Annons
X
Annons
X

Kallt vatten kan snabbt bli badbart

Sommaren har hittills bara inbjudit till kortare bad. Vattentemperaturerna i de stora insjöarna och längs kusterna ligger runt 15 grader. Men de kan stiga snabbt om värmen kommer.

(uppdaterad)
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

I dag säger väderleksprognosen att det ska vara soligt och runt 20 grader varmt i stora delar av landet. I morgon ska temperaturen stiga något ytterligare.

Just nu är vattnet omkring 15 grader varmt i de stora insjöarna och längs kusterna. I går var det till exempel 16 grader i Öresund vid anrika Ribersborgs kallbadhus i Malmö och lika mycket på södra Gotland och i Stockholms skärgård.

Ytterligare lite värme i luften påverkar givetvis vattnets temperatur.

Annons
X

–Och det kan gå ganska snabbt. Bara på några dagar kan det bli badvarmt. Men är man krass kan man säga att allt under 28 grader i vattnet är kallt, och det har vi ju aldrig i Sverige, säger Karin Brand, generalsekreterare Svenska livräddningssällskapet.

De hittills låga vattentemperaturerna påverkar givetvis möjligheterna att bedriva simundervisning för barn utomhus.

–Ligger det på 17–18 grader säger vi att det är okej att bedriva simskola, men då ligger man inte i vattnet hela tiden utan man går i och gör vissa moment, säger Karin Brand.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De senaste åren har det dock inte varit någon drastisk minskning av sommarsimskolor, enligt Karin Brand.

  –Det är ungefär 300–350 simskolor i landet. Det känns som att man bedriver simskolor som mycket det går.

  Karin Brand säger att flera undersökningar, Livräddningssällskapets egna och Skolverkets, visar att simkunnigheten ligger ganska konstant de senaste åren. Men den varierar mellan kommunerna. En stor del av ansvaret för att barn lär sig simma vilar på landets skolor. Enligt läroplanen ska eleverna vara simkunniga senast efter årskurs sex.

  –Vissa kommuner är jättesnabba så att de kan simma redan i årskurs tre, andra behöver längre tid på sig, säger Karin Brand.

  De låga vattentemperaturerna har också en fördel: färre drunknar.

  Trots att många upplever att juli varit en dyster månad när det gäller vädret så har den faktiskt varit ganska normal.

  –Jag misstänker att många tycker att det har varit svalt. Men generellt i landet ligger vi på normala temperaturer. Grunden till det är att vi i början av månaden hade några dagar som var varmare än normalt. Ser man till nederbörden ligger faktiskt också den kring det normala på de flesta håll, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

  Oberäkneligt väder och låga badtemperaturer har gjort den stora stranden vid Sätrabadet i Skärholmen näst intill öde. Det kalla vattnet hindrar dock inte syskonen William Siegfried, 6 år, och Julia Siegfried, 4 år, från Huddinge från att bada. ”Att folk reser mer på semestrarna har kanske gjort att folk är mer kräsna med badtemperaturer”, säger mamma Ylva Siegfried.

  Så blir vädret idag där du bor klart.se Så sveper värmen in över Sverige klart.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X