Annons
X
Annons
X
Sport
Krönika

Anders Lindblad: Källström får Djurgården att drömma om ny storhetstid

Kim Källström är tillbaka i Djurgården. En symbolvärvning som höjer temperaturen rejält inför årets allsvenska och får Djurgården att drömma om en ny storhetstid igen.

Zlatan Ibrahimovic lyfter här Kim Källström efter ett av många jublande ögonblick i landslaget.
Zlatan Ibrahimovic lyfter här Kim Källström efter ett av många jublande ögonblick i landslaget. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter månader av spekulationer är det klart: Kim Källström, 34 år, återvänder till Djurgården. En drömvärvning för klubben där Källström spelade mellan 2002–03 och i allra högsta grad låg bakom två SM-guld samt en cuptitel, innan han lämnade allsvenskan för en mycket framgångsrik karriär utomlands.

Nu sluts cirkeln. Frågan är om Källström kommer att vara lika dominant som under guldåren, då han svarade för 26 mål och 12 assist som mittfältare.

Självklart håller Källström fortfarande mycket hög klass, men det finns ändå ett frågetecken att räta ut: hur kommer han klara sig på det snabba konstgräset på Djurgårdens hemmaplan Tele 2 arena? Tempot är visserligen lägre i allsvenskan än i de ligor där han spelat de senaste åren, men spelet på konstgräs också annorlunda.

Annons
X

Det är hur som helst en riktigt stor prestigevärvning som Djurgården rott i hamn, efter att Källström avslutat sitt kontrakt med schweiziska Grasshopper.

Återkomsten är en av de allra vassaste i allsvenskan historiskt sett, men i mina ögon inte den allra tyngsta. Henrik Larsson från Barcelona till Helsingborg, är för mig nummer ett. Anders Svensson, från Southampton till Elfsborg, nummer två och Patrik Andersson, från Barcelona till Malmö, nummer tre.

Den återvändare som ändå kanske betytt mest för sitt lag är Markus Rosenberg, som lyft Malmö till en helt ny nivå, sedan han kom hem från West Bromwich för tre år sedan.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu är det upp till bevis för Kim Källström att göra detsamma med Djurgården, som törstar efter framgång efter flera tunga år. Källström är en mer defensiv spelare i dag än när han lämnade allsvenskan, men taktiskt överlägsen övriga allsvenska spelare. Kim kommer att bidra med sin rutin, passningsskicklighet och vinnarskalle. Vänsterfoten blir också ett riktigt vasst vapen vid fasta situationer.

  Foto: Fredrik Sandberg/TT

  Bara hans blotta närvaro stärker Djurgården. Kim är en ledare som visar vägen. Både spelmässigt och vad gäller värderingar. Jag ser honom som en stor framtida ledare, oavsett vilken roll det handlar om. Där har Djurgården också säkert en framtida plan för honom.

  Allsvenskan 2017 är redan glödhet, inte minst i Stockholm. AIK har värvat flera intressanta spelare (Kristoffer Olsson och Simon Thern) efter att ha sålt Alexander Isak för 85 miljoner till Dortmund, och för några dagar sedan presenterade Hammarby Jiloan Hamad.

  Djurgården har sedan det senaste guldet 2005 fört en anonym tillvaro i allsvenskan, hårt drabbat av en svag ekonomi. De senaste årens placeringar (12–14–10–11–9–7–7–6–7) är inget att skryta med. Laget har också en bedrövlig derbystatistik mot AIK och Hammarby.

  Med Kim Källström återförenad med målvakten Andreas Isaksson, och med nye tränaren Özcan Melkemichel vid rodret, samt en klart bättre ekonomi tack vare lyckade spelarförsäljningar, stiger nu förhoppningarna markant hos Djurgårdsfansen.

  Annons

  Zlatan Ibrahimovic lyfter här Kim Källström efter ett av många jublande ögonblick i landslaget.

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X