Annons
X
Annons
X

Källor varnar: Ericssons bokföring är uppblåst

Oron växer internt inom Ericsson för att bolaget använder sig av aggressiv bokföring. Det uppger källor för SvD Näringsliv. Ericsson uppges redovisa förväntade intäkter som ren försäljning, trots att kunderna inte ens har fått den första fakturan.

Ericssons kräftgång
Källor till SvD Näringsliv menar att Ericsson, med vd Hans Vestberg i spetsen, kan tvingas visa svaga delårssiffror efter att ha blåst upp sina försäljningssiffror.
Källor till SvD Näringsliv menar att Ericsson, med vd Hans Vestberg i spetsen, kan tvingas visa svaga delårssiffror efter att ha blåst upp sina försäljningssiffror. Foto: Jessica Gow/TT, Magnus Hjalmarson Neideman

Det kan handla om så mycket som mellan 100 och 150 miljarder kronor som tagits upp som intäkter i Ericssons böcker men där kunderna i många fall ännu inte ens har krävts på betalning, enligt välunderrättade källor.

Detta riskerar att slå tillbaka mot bolaget och inom Ericsson cirkulerar uppgifter om att bolaget tvingas visa svaga siffror redan i delårsrapporten, som släpps på tisdag.

När vi grävt så extremt mycket in i framtiden för att kunna upprätthålla den "redovisade" försäljningen idag finns det stor risk för att det kommer några helt "tomma" kvartal framöver.

Annons
X

Bakgrunden är Ericssons svaga tillväxt. 2015 ökade visserligen försäljningen men det berodde på den kraftiga dollarförstärkningen mot kronan. Utan den effekten hade försäljningen backat med fem procent och därmed varit marginellt över nivån 2008. I år, 2016, väntas omsättningen minska, enligt analytikernas prognoser.

Ericssonledningens jakt på att redovisa en försäljning som helst växer men i alla fall inte krymper har ökat under senare år. Det har blivit allt svårare i takt med att konkurrensen blivit tuffare och Ericsson förlorat marknadsandelar.

Uppgiftslämnare uppger för SvD Näringsliv att Ericssons allt aggressivare bokföring har pågått i flera år. Men jakten på intäkter, som man förväntar sig i framtiden men som redovisas redan idag, skapar oro internt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När vi grävt så extremt mycket in i framtiden för att kunna upprätthålla den "redovisade" försäljningen idag finns det stor risk för att det kommer några helt "tomma" kvartal framöver, säger en källa inom Ericsson.

  Begreppet kallas på finansspråk för ”revenue recognition”.

  I detaljhandeln är det enkelt att förstå sig på ett företags försäljning: pengar och varor byter händer, företaget kan bocka av varorna som sålda och samtidigt redovisa pengarna från kunden som försäljning.

  Det blir lite mer komplicerat när det som i Ericssons fall ofta handlar om långa servicekontrakt och licensintäkter. Det handlar om ramavtal eller kontrakt där Ericsson gör antaganden om att kunden kan få behov av att köpa licensrättigheter, mjukvara eller service från telekombolaget. Detta bokas sedan som intäkter.

  – Man kan göra detta inom vissa ramar. Men nu finns det nästan inget mer att ta av, varnar en person med insyn i en del av Ericssons budget.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Med andra ord kan det bli svårt för Ericsson att sminka över en trög försäljning genom att leta efter framtida intäkter att bokföra. En annan risk med att redovisa förväntad försäljning som verklig försäljning är att en del av pengarna aldrig dyker upp. Då uppstår luft i de redovisade försäljningssiffrorna. Det varnar SvD:s källor för.

  – Problemen för oss är att våra kunder ständigt omförhandlar även gällande kontrakt och överenskommelser och kräver prissänkningar. Det vill säga när pengarna ska komma in blir det mindre belopp än vi bokat och redovisat och i många fall senare i tid. Då måste vi ta av kassan för att kompensera, säger en källa.

  Ericssons kassa har krympt med nästan 30 miljarder kronor på drygt ett år.

  Det som Ericsson uppges ägna sig åt är svårt att utläsa i den officiella redovisningen. Men det finns indikationer. En är just Ericssons kassa.

  Nettokassan, alltså hur mycket pengar bolaget har på banken minus skulderna, var vid slutet av första kvartalet 36,5 miljarder kronor enligt Ericssons rapport.

  Men siffran förskönas av att Ericsson bytte metod för att redovisa kassan där bolagets pensionsskuld inte längre ingår i beloppet. Det förbättrade siffrorna med 26 miljarder kronor. Dessutom delade Ericsson efter kvartalets utgång ut drygt 12 miljarder till ägarna.

  Utan den ändrade redovisningsmetoden hade Ericsson då inte längre haft en nettokassa utan en nettoskuld.

  Det innebär att Ericssons kassa krympt med nästan 30 miljarder kronor på drygt ett år.

  En annan indikation är att Ericsson på bokföringsspråk ”binder mer kapital” när till exempel högen av obetalda kundfordringar växer.

  – Detta är oförklarligt och helt onormalt, vi borde binda mindre kapital när försäljningen krymper, säger en källa på Ericsson.

  Ericssons allt mer aggressiva bokföringsmetoder hotar nu att komma upp till ytan. Kassan krymper och sätts under fortsatt press när tidigare redovisad försäljning blir lägre än vad som redan bokförts. Samtidigt är ladorna i princip tömda, det mesta av de långa kontrakten har redan redovisats som försäljning, enligt SvD:s källor.

  – Ledningen har nog trott att behovet av att lappa ihop försäljningen bara skulle vara tillfällig, att marknaden skulle repa sig eller att konkurrenstrycket skulle minska. Det har det inte gjort, det har gått åt andra hållet så nu har man snart slut på alternativ för att försöka hålla fasaden uppe, säger en mellanchef.

  Ericssons pressavdelning hänvisar till information i årsredovisningen. Där framgår att intäkter redovisas från försäljning när risker och förmåner har förts över till kunden. Det kan innebära till exempel att när priset är bestämt eller när en betalning kan förväntas med rimlig säkerhet så kan det föras upp som intäkt.

  När det gäller det ökade rörelsekapitalet förklarar Ericsson att det förra året påverkades 2015 av en affärsmix med en hög andel utbyggnadsprojekt i Kina och på andra utvecklingsmarknader. Det nya sättet att redovisa kassan förklarar Ericsson med att den justerats för att tydligare visa Ericssons förmåga att uppfylla finansiella åtaganden.

  Ericsson släpper sin rapport för andra kvartalet på morgonen tisdag den 19 juli.

  Annons
  Annons
  X

  Källor till SvD Näringsliv menar att Ericsson, med vd Hans Vestberg i spetsen, kan tvingas visa svaga delårssiffror efter att ha blåst upp sina försäljningssiffror.

  Foto: Jessica Gow/TT, Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X