Annons
X
Annons
X

Putin om avtalet: Rejält steg för att slippa blodsspillan

Världsledarna andades optimism när USA:s president Barack Obama och ryske kollegan Vladimir Putin diskuterade den planerade vapenvilan i Syrien i ett telefonsamtal. Länderna har nu enats om eldupphör.

"Ett möjligheternas ögonblick", kommenterade Vita huset avtalet om eldupphör.

(uppdaterad)
Kriget i Syrien

Dagen efter blodbadet i Syrien, då minst 155 människor dog i flera bombdåd, enades USA och Ryssland till slut om ett datum då en vapenvila förhoppningsvis ska kunna träda i kraft. Den tillfälliga vapenvilan mellan regimen och oppositionella rebellgrupper inleds den 27 februari.

Putin kallade avtalet "ett rejält steg för att stoppa blodspillan", enligt den statliga nyhetsbyrån Tass.

Vita huset talade om "ett möjligheternas ögonblick", och att ett eldupphör möjliggör förhandlingar om en politisk förändring i Syrien, rapporterar Reuters.

Annons
X

Enligt avtalet ska alla stridande parter som ansluter sig till vapenvilan informera detta till Ryssland eller USA, meddelade Putin i ett uttalande på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. De som ansluter sig kommer inte att beskjutas eller flygbombas.

– Jag är glad över att se att vi äntligen kommit fram till en överenskommelse, sa USA:s utrikesminister John Kerry i ett uttalande på måndagen.

Foto: Alexei Druzhinin/AP

Vapenvilan ska träda i kraft den 27 februari och innebär bland annat att det inte får förekomma flygbombningar av Ryssland, attacker från den syriska armén eller oppositionen som stöds av USA, skriver The Guardian.

Regimen och oppositionen måste gå med på avtalet innan en vapenvila kan träda i kraft, och skriva under senast på fredag, rapporterar Al Jazeera.

För att avtalet sedan ska fortgå har USA och Ryssland tillsatt en särskilt arbetsgrupp som kommer att granska parterna för att hålla koll på att ingen bryter vapenvilan.

Det gemensamma beslutet kräver också att alla parter som skriver under arbeta aktivt med att släppa fångar, särskilt kvinnor och barn. Samt ger inträde till belägrade områden – för humanitär hjälp.

USA:s utrikesminister John Kerry sa i ett uttalande på måndagen att han är glad över att länderna äntligen fått till ett avtal.

– Jag uppmanar alla parter att acceptera kraven som ställs. Genomförs eldupphöret och att samtliga håller sig till det, kommer det inte bara minska våldet, utan också ge fler hjälp vid akuta och humanitära behov, sa John Kerry på måndagen, skriver The Guardian.

Eldupphöret omfattas inte av extremiströrelserna Islamiska staten (IS) och al-Nusra.

Stefan Ring är militärstrategisk expert och verksam vid Försvarshögskolan och han berättar att helgens attentat visa på svårigheterna med att få till ett vapenstillestånd.

– Det visar att stormakter inte längre kan kontrollera krigsförlopp som de kunde tidigare. Där är så många aktörer med starka viljor och intressen att få sina målsättningar i genom, säger han till TT.

Ring tror att även om de andra parterna lägger ned sina vapen så kommer IS att med hjälp av bombdåd försöka få vapenvilan att bli meningslös.

– Det här frontlösa kriget innebär att även om IS inte har förband i närheten kan de skicka krigare som utför den här typen av bombdåd. Det gör det oerhört svårt att hantera.

I samma veva som beskedet uppger också Syriens president Bashar al-Assad att landet ska hålla parlamentsval den 13 april, skriver BBC. Senast landet höll val var 2012.

Annons
Foto: Alexei Druzhinin/AP Bild 1 av 2

Syriska regimstyrkor avfyrar raketer mot IS utanför Raqqa.

Foto: Alexander Kots/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X