Annons
X
Annons
X

Källor till SvD: Löfven ny S-ledare

IF Metalls ordförande Stefan Löfven blir tillförordnad ordförande i Socialdemokraterna. Det bekräftas av en källa till SvD. Enligt TT:s källa blir Sven-Erik Österberg ny gruppledare i riksdagen och Carin Jämtin får sitta kvar som partisekreterare. Stefan Löfvens mamma Iris Melander säger till Allehanda.se att det stämmer att sonen förslås som ny partiledare för S.

– Han ringde i går och berättade det, men sade samtidigt att det skulle vara hemligt till och med på fredag, säger Iris Melander till tidningen.

Av SvD, TT
Stefan Löfven (S).
Stefan Löfven (S). Foto: SCANPIX

Stefan Löfven stannade till kort vid pressuppbådet utanför Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen.

– Vi ska fortsätta mötet nu. Jag kommer att vara jätteglad att fortsätta bygga . . . vi ska tillsammans bygga en stark socialdemokrati, mer kommer jag inte att säga nu.

Partistyrelsen väntas på fredag officiellt tillkännage ett namn. Men beslutet är redan fattat. Stefan Löfven, IF Metalls nuvarande ordförande, kommer enligt uppgifter till SvD att utses till tillförordnad partiordförande fram till den ordinarie kongressen 2013. Stockholm-födde Löfven har varit IF Metalls ordförande sedan 2005. 54-åringen har genom åren haft flera olika fackliga uppdrag.

Annons
X

Stefan Löfvens mamma Iris Melander säger till
Allehanda.se att det stämmer att sonen förslås som ny partiledare för S.

– Han ringde i går och berättade det, men sade samtidigt att det skulle vara hemligt till och med på fredag, säger Iris Melander till tidningen.

Hon vill säga något hur hon tror att sonen skulle klara av partiledarjobbet:

– Svårt att säga. Han har nog huvud för det, men vi får se hur det går, säger Iris Melander till tidningen.

Även uppgifter till TT gör gällande att man enats om Löfven. Enligt TT:s källa blir Sven-Erik Österberg ny gruppledare i riksdagen och Carin Jämtin får sitta kvar som partisekreterare.

I arbetet med att ta fram den nya S-laguppställningen återstår frågan om vem som ska bli ekonomisk-politisk talesperson.

Stefan Löfven sågs av många som en het kandidat att ta över partiledarposten efter Mona Sahlin, men sade sig då inte vara intresserad.

Så sent som i måndags sade Löfven att han fortfarande inte var intresserad av att ta över som partiledare.

– Jag kandiderar inte till någon partiledarpost, sade han då till SvD.

Umeås kommunalråd Lennart Holmlund vill inte kommentera uppgifterna om Stefan Löfven som ny s-ledare.

Tidigare S-ledaren Göran Persson berättade i
SVT:s Gomorron Sverige att han vet vem den nya partiledaren är. Han berättade inte vem, men bekräftade att det handlar om en man.

– I morgon eftermiddag eller i kväll kan jag ge min uppfattning. Men jag känner mig väldigt trygg, säger Göran Persson i SVT.

VU träffas klockan 10 i dag för vidare diskussioner om vem som ska bli ny partiordförande. Mötet äger rum på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

– Det finns inga deadlines för mötet, vi kommer sitta så länge som det behövs, säger Socialdemokraternas presstalesman Odd Guteland till TT.

Om det blir Stefan Löfven blir det i sådana fall första gången som den nye partiledaren i Socialdemokraterna hämtas från LO-leden.

Men Löfven har inte varit helt okontroversiell i LO-familjen. Han har vid flera tillfällen gjorts sig ovän med bland andra LO:s största förbund Kommunal för att inte vilja ställa upp på jämställdhetspotter i samband med LO:s gemensamma lönekrav.

Utåt sett har det ibland låtit som om Löfven varit emot att lågbetalda kvinnor skulle få mer påökt än industrins män. Men så enkelt har det inte varit. Löfven har förklarat sitt motstånd med att de lågbetalda kvinnorna i hans förbund inte skulle få något extra påslag från kvinnopotterna. Det har helt enkelt handlat om att Löfven inte velat ställa upp på de beräkningsmodeller som kvinnopotterna innebar.

Å andra sidan har han pekats ut som en pragmatisk ledare som har moderniserat IF Metall.

Löfven har bland annat gjort sig känd som kärnkraftsförespråkare och han har tidigare pekat ut ekonomisk tillväxt som huvudfråga för Socialdemokraterna.

VU-ledamoten Elvy Söderström ville på väg in till mötet inte kommentera uppgifterna om Löfven.

– Vi ska nu fortsätta vårt möte. Jag har inga kommenterar, vi ska fortsätta jobba nu, säger hon.

Söderström säger att hon är övertygad om att S i morgon ska kunna välja en nya ledare på partistyrelsemötet.

– Ni får besked senare vad som gäller, säger han vidare.

Luciano Astudillo, ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse, kommenterar Stefan Löfven som ledare.

– Han kommer säkert att vara ett samlande namn för partiet.

Efter Juholts miss –här är nya blanketten blog.svd.se

TT-svd.se

Annons
Annons
X

Stefan Löfven (S).

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X