Annons

Hårdare Pekingstyre hotar Hongkong

Prodemokratiska demonstranter utanför den lagstiftande församlingens byggnad i Hongkong. Bilden är från december 2019. Arkivbild.
Prodemokratiska demonstranter utanför den lagstiftande församlingens byggnad i Hongkong. Bilden är från december 2019. Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kina planerar att stärka greppet om Hongkong genom en ny nationell säkerhetslagstiftning bekräftar en talesperson för Kinas parlament.

Den skulle förbjuda självständighetssträvanden och utländsk inblandning, enligt South China Morning Post.

USA varnar för att stabiliteten i Hongkong hotas.

Under strecket
Pontus Ahlkvist / TT
Publicerad

Ett lagstiftningsutkast ska läggas fram inför nationella folkkongressen, Kinas parlament, på fredag, skriver bland andra South China Morning Post (SCMP) och den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Kongressen är helt kontrollerad av det styrande Kommunistpartiet.

Det kinesiska agerandet är en omläggning av den tidigare kursen, som gått ut på att låta Hongkongs lagstiftande församling själv fatta beslut om när och hur den omstridda 23:e artikeln i Hongkongs grundlag ska omsättas i praktiken. Artikel 23 slår fast att Hongkong måste införa en nationell säkerhetslagstiftning med förbud mot exempelvis förräderi och uppvigling, men inte när eller hur.

Annons
Annons
Annons