Annons
X
Annons
X

Kallentoft närmar sig samtiden via varumärken

Mons Kallentoft är hyllad mångsysslare i skrivarbranschen som nyligen har fått uppleva hur verkligheten kommer i fatt fiktionen.

Det är för tillfället lite ”stökigt” i Mons Kallentofts hem vid Tegnérlunden. Han och hans fru fick för två veckor sedan tillökning, vilket gör att kärnfamiljen Kallentoft lustigt nog har kommit i fas med familjen - mor, far, son och dotter - i författarens nya roman Fräsch, frisk och spontan.
För när Mons Kallentoft, för några år sedan, påbörjade den nya boken ville han skriva en riktig samtidsskildring, en berättelse om en ung modern stockholmsfamilj och alla påfrestningar den utsätts för. Karriärer, den minutiösa vardagsplaneringen, de kommersiella attackerna, statusjakten; hur varumärken och den idévärld som omger dem likt målsökande robotar letar rätt på varje skrymsle i våra liv och medvetanden.

Så det var naturligt att den egna närmiljön fick tjäna som avstamp för fantasin och den väl utmejslade intrigen. För i romanen får familjelyckan sina stötar och under läsningen stegras osäkerheten om vart huvudpersonerna egentligen är på väg. Jagberättaren är varumärkeskonsult och som sådan vill han,
enkelt uttryckt, förvrida våra medvetanden, så att vi blir mottagliga för de varumärken han företräder.

– Jag ville närma mig samtiden via hjärn-, känslo- och varumärkesforskningen för att närmare granska vad som styr våra medvetanden. Om människors medvetanden är summan av deras intryck och om intrycken är kommersiella vari består då dessa människors medvetanden?
Av kritikermottagandet att döma har han lyckats. Johan Lundberg avslutar sin recension i SvD: ”Genom sin skruvade intrig har Kallentoft hittat en metod för att blottlägga en livsstil och en viss sorts medelklasstillvaro på ett betydligt mer nyanserat och uttömmande sätt än vad man är van vid i den nutida svenska litteraturen.”

Annons
X

Mons Kallentoft skriver alltid, han är lite av en mångsysslare inom skrivarbranschen. Ett tag jobbade han med reklam. Men 2000 debuterade han med romanen Pesetas som tilldelades det årets Katapultpris för bästa debutroman. Romanen utspelas i Spanien och att han gillar att resa framgår också av efterföljande böcker och de
många rese- och matreportage han skriver för olika tidskrifter.

– Men det är skönlitteraturen som är viktigast för mig. Jag är väldigt intresserad av att berätta en bra historia, men också av dramaturgi och struktur, säger denne självlärde skribent som bland alla läsefrukter framför allt nämner amerikanen F Scott Fitzgerald som en förebild.

– Han hade förmågan att hitta en totalförening mellan det lätta och tunga i en berättelse. Dessutom med stilistisk elegans. Själv skriver jag om och om igen för att försöka nå dit. Och det är en stor känslomässig belöning de gånger man lyckas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag vill bli läst och förstår att läsaren också vill ha spänning och underhållning, säger Kallentoft med eftertryck och på frågan om vilka ”projekt” han har på gång, svarar han lugnt: Arbetet fortskrider.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X