Källan till bättre hälsa

I spakulturen står Budapest i en klass för sig. Den ungerska huvudstaden stoltserar med 124 heta källor. Resultatet är mängder av badhus, allt från vardagliga anläggningar till det anrika Gellert med sin mäktig interiör.

Under strecket
Publicerad
Spa i Budapest - bildmontage

Spa i Budapest - bildmontage

Foto: MAURO RONGIONE MONTAGE: SVD
Annons

Gellert var biskopen som kristnade Ungern. Det är också namnet på en 129 meter hög klippa som sträcker sig ut över stadsdelen Buda. Och det är i denna underjord som Budapest bubblar som bäst. Öppnat som kur-hotell 1918 för dåtidens aristokrati har Gellertbaden idag blivit en av Budapests starkaste symboler. Anrikt, men också en smula slitet kan tyckas. Och visst är det här långt från de futuristiska spa-anläggningar som är dragplåster i andra europeiska weekendstäder.

Till Gellert går man och badar av and-ra anledningar än att täcka kroppen med tång och ögonen med gurka. In i den ångande dimman glider Lorant Balazs, i blå ullcape. Han ser mer ut som en kardinal än den spa-chef han har varit i 16 år. Den kyrkokänslan matchar entréns romersk-inspirerade statyer och kolonner under den väldiga glasmålade takkupolen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons