Annons

Kallades ”stolle” – nu försvarar han Trump

Kenneth Starr ledde utredningen som resulterade i riksrättsåtalet mot Bill Clinton för över 20 år sedan. Nu ska han försvara Donald Trump.
Kenneth Starr ledde utredningen som resulterade i riksrättsåtalet mot Bill Clinton för över 20 år sedan. Nu ska han försvara Donald Trump. Foto: Michael Brochstein/TT

En 73-årig farfar och religiös förkunnare ser på avstånd inte ut som den tyngsta juridiska försvararen av Donald Trump. Men bakom beskrivningen döljer sig Kenneth Starr, mannen bakom riksrättsåtalet mot president Bill Clinton. Nu byter Starr från anfall till försvar.

Under strecket
Publicerad

Född och uppväxt i norra Texas, son till en predikant, höll Kenneth Winston Starr – döpt efter den brittiska statsmannen Churchill – själv sin första predikan vid tolv års ålder.

Hans religiösa övertygelse gick hand i hand med vetgirigheten. En omröstning bland eleverna i San Antonio high school gav entydigt svar att A-studenten hade störst möjligheter av alla i skolan att lyckas i livet.

Starr tog inga omvägar på sin väg mot Washington. Väl där under en praktik på Capitol Hill gjorde han dock en u-sväng genom att konvertera från Demokraterna till Republikanerna.

Dessförinnan var han en stark motståndare till Vietnamkriget och undvek också värvning genom sin psoriasis.

Efter juristexamen och arbete i privat verksamhet uppmärksammades Starrs nit av president George H W Bush som gjorde honom till juridisk rådgivare.

Det var utgångspunkten till varför Starr kom att tillbringa fem år med att utreda Bill Clinton. Han beskrevs ta sig an uppgiften att gräva fram ”smuts” som en kallelse, vilket underströks i slutrapporten som bestod av 453 sidor och över 2 000 bilagesidor.

Annons
Annons

Utredningen mot Clinton inleddes med Whitewater-affären, ett stort och misslyckat byggprojekt i delstaten Arkansas där Bill Clinton var guvernör.

Lånade pengar återbetalades aldrig. Åklagare hävdade att en del av pengarna använts för att stötta upp Whitewater Development Corporation, ett företag samägt av Clintons och några andra affärsintressenter.

Att en av Clintons affärspartners, finansmannen James B McDougal som varit nyckelvittne i Starrs utredning, dog under mystiska omständigheter endast 57 år gammal gav temporärt näring i en utredning som dock aldrig tog fart på allvar.

I stället flyttade Kenneth Starr snabbt fokus till Monica Lewinsky-affären som blossat upp sedan den Pentagonanställda Linda Tripp spelat in samtal med den då 22-åriga väninnan där hon berättade om sexuella förehavanden med president Clinton i Vita huset.

Riksrättsåtalet i början av 1999 utgick från mened; att presidenten medvetet ljugit om sin relation till praktikanten Monica Lewinsky och därför inte var lämplig att leda landet.

Clinton friades dock med bred marginal. Han hade enligt en majoritet av senatorerna ljugit om en sak i privatlivet som dock saknade bäring på hans förmåga att leda landet.

Den här gången går Kenneth Starr i försvarsställning när det gäller anklagelser mot den sittande presidenten, med ursprung Trumps beryktade telefonsamtal i somras med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

Bedömare ger Starr en betydelsefull plats i riksrättegången genom sina goda kontakter med många av de 100 senatorerna. Starr har även jobbat med Högsta domstolens chefsdomare John G Roberts, som leder förhandlingarna.

Men allt som Starr säger till förmån för Donald Trump kommer jämföras med de argument som han framförde mot en annan president för 21 år sedan.

Trump hade själv inte gett sig in i politiken när Starr gav sig efter Bill Clinton. Den nuvarande presidenten var då inte imponerad av rättegången:

– Han är en stolle, jag tycker verkligen att Kenneth Starr var hemsk, sade Trump till NBC.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons