Annons
X
Annons
X

Källor: De ger sig in i budstrid om brunkolet

Om några timmar väntas ytterligare en intressent tillkännage ett bindande bud på Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Det säger källor till SvD Näringsliv i Tjeckien som pekar ut tjeckiska EPH som intressent.

Vattenfall säljer tyska brunkolen
Foto: Tomas Lundin

Uppgifterna betyder att det nu drar ihop sig till budstrid mellan två tjeckiska bolag. Det ena är EPH som ägs av två av Tjeckiens rikaste personer. Det andra än Czech Coal Group som enligt nyhetsbyrån Reuters har lagt ett bindande bud på Vattenfalls kolkraftverk och dagbrott i östra Tyskland.

Tidigare under dagen meddelade en tredje intressent – energibjässen CEZ som ägs av tjeckiska staten – att den hoppar av budgivning.

– Efter en noggrann bedömning av alla möjligheter och risker har CEZ beslutat att inte avge ett bindande bud på Vattenfalls tyska tillgångar, skriver CEZ i ett pressmeddelande.

Annons
X

**CEZ motiverar avhoppet **med de sjunkande elpriserna i Europa och fortsatt osäkerhet om den tyska energi- och miljöpolitiken med risk för att kolkraften stängs av tidigare än förväntat.

EPH som är ett av Tjeckiens största energibolag och som expanderar snabbt i hela Europa är också oroat över de låga elpriserna som i dag ligger under tillverkningskostnaderna.

Men i en intervju med SvD Näringsliv sade EPH-chefen och delägaren Daniel Kretinski häromdagen att EPH är berett att acceptera årliga förluster på hundratals miljoner kronor i flera år.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det gäller att överleva de närmaste åren. Om tio år kommer läget förhoppningsvis att se annorlunda ut, sa Kretinsky som räknar med att kolkraften kommer att uppleva något av en renässans när de sista tyska kärnkraftverken stängs 2022.

  Oklart är fortfarande om den tyska kraftproducenten Steag tillsammans med det australiska investmentbolaget Macquarie är med i budgivningen. Budgivningsfrisen löper ut i dag, enligt uppgifter som Vattenfall bekräftat för SvD Näringsliv.

  Steag som ägs av flera tyska kommuner har tidigare sagts vara intresserat. Men ledningen möter hårt motstånd bland ägarna som inte vill vara med om att ta ansvar för Vattenfalls verksamhet med tusentals jobb och osäkra återställningskostnader när dagbrotten slås igen.

  Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

  Anmäl dig här. kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: Tomas Lundin Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X