Peter Alestig:”Kalla fläcken” skickar en signal om att något är fel

Det finns en märklig fläck i Nordatlanten, en plats på jorden som är helt unik. Klimatforskare kallar den för ”the cold blob”.

På temperaturkartorna de använder, där resten av planeten lyser rött, skimrar den kalla blobben i blått. Det är den enda plats på jorden som inte har blivit varmare de senaste 100 åren. I stället har den blivit en grad kallare. Och den skickar en signal om att något inte står rätt till.

Orsaken till fläcken ligger strax norrut. Världens största ö, Grönland.

I den fjärde delen av storsatsningen Klimathjärnorna skildrar vi vad som sker på den enorma ön, med flera kilometer tjockt istäcke som nu smälter i ett tempo som överträffar alla prognoser.

En av dem som upptäckt vad klimatmodellerna missar – som de förödande effekterna av ”mörk snö” och glaciäralger – är glaciologen Jason Box. Han har tillbringat över ett år på Grönlands inlandsis och har sett med egna ögon vad som sker. Hans slutsats är dyster: Grönlandsisen är döende – något som paradoxalt nog kan leda till en ny ”Lilla istiden” i Sverige.

Intervjun med Jason Box är redan den överlägset mest lästa i serien Klimathjärnorna och ett av de mest lästa reportagen på SvD hittills i år. Ta gärna några minuter och läs det. Eller se videon där Jason Box själv förklarar vad han sett på Grönland. Eller lyssna på podden!

Nästa del i Klimathjärnorna är en intervju med klimatforskaren Corinne Le Quéré, som pratar om vad vi kan dra för lärdomar från pandemin i det framtida klimatarbetet. Det är med stort vemod som jag konstaterar att det kommer att bli min sista artikel på Svenska Dagbladet. I slutet av januari går jag vidare till ett nytt jobb.

Men Klimatkollen fortsätter förstås, liksom den kvalificerade klimatjournalistiken på SvD. För mig personligen känns det väldigt skönt att den fantastiska reportern Erica Treijs kommer att ta över som klimatreporter och vara den som skriver Klimatkollen framöver.

Några av er vet säkert redan vem hon är – Erica var den som under förra året och året dessförinnan åkte ut i världen och Sverige tillsammans med fotografen Magnus Hjalmarson Neideman och letade efter lösningarna på klimatkrisen, i SvD:s hyllade satsning Klimatskiftet. Hon kommer att presentera sig själv närmare i nästa Klimatkollen.

Med detta vill jag rikta ett mycket stort tack till alla er som läst Klimatkollen under min tid vid rodret. Ert engagemang, intresse och respons har både peppat mig och lärt mig väldigt mycket. Tack – och på återhörande!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons
Annons