Annons
Ledare

Ivar Arpi:Kalla det Johan Giesecke-syndromet

Johan Giesecke.
Johan Giesecke. Foto: Magnus Sandberg/ TT

Tvärsäkra magkänslor kan vara ett symtom på att du just nu genomlider en coronapandemi. Först trodde man att bara lekmän var i riskgruppen, men nu visar det sig att även epidemiologer insjuknar.

Under strecket
Publicerad

Ju mer bombsäker någon är på att just hennes teori om världen stämmer, desto mer försiktig borde någon som lyssnar på henne vara. Om någon i dagsläget påstår sig veta exakt vad som botar covid-19 – min mejlkorg har fyllts med ett antal förslag – bör man dra öronen åt sig. En gemensam nämnare är att de inte kan presentera något gediget underlag för sina slutsatser. Det gäller kvacksalvare i alla branscher. Tvärsäkerhet, totalt självförtroende – men få bevis.

Inom offentligheten finns en paradox: ju mer synlig en expert är, desto oftare har denne fel. Under tjugo år följde statsvetaren Philip E Tetlock 284 experter – tjänstemän, politiker, journalister och akademiker – och lät dem utföra 28 000 förutsägelser inom en mängd områden. De lyckades bara aningen bättre än slumpen. De experter som fick mycket medieutrymme var extra dåliga. De var nämligen mer tvärsäkra än de andra, vilket givetvis var en av orsakerna till att de ofta förekom i medier. Media älskar tvärsäkra personer som svarar när man ringer. Kalla det Leif GW Persson-syndromet. Eller en coronaversion: Johan Giesecke-syndromet.

Annons
Annons
Annons