Kaliforniska jobb på väg att torka bort

Kaliforniens bönder är drabbade av en treårig torka som kallas den värsta på en generation. Höjda livsmedelspriser och arbetslöshet för tusentals lantarbetare hotar. Bönderna har tuffa fiender: delstatens byråkratiska vattensystem - samt en liten, utrotningshotad fisk.

Under strecket
Publicerad
LINUS SUNDAHL-DJERF
Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
Jesus Mata är installerar ett bevattnings-system vid en tomatodling.

Jesus Mata är installerar ett bevattnings-system vid en tomatodling.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
Familjen Ayala har kommit till den lokala ungdomsgården för att fira mexikansk morsdag. Sonen har, liksom sin pappa, lyckats hitta jobb. Men alla har inte samma tur. Enligt Dino Perez som driver lokalen har många inte ens råd att ta sig hit på grund av att att torkan har slagit hårt mot 
ekonomin.

Familjen Ayala har kommit till den lokala ungdomsgården för att fira mexikansk morsdag. Sonen har, liksom sin pappa, lyckats hitta jobb. Men alla har inte samma tur. Enligt Dino Perez som driver lokalen har många inte ens råd att ta sig hit på grund av att att torkan har slagit hårt mot ekonomin.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
Annons

MENDOTA Joe Del Bosque, 65 år, står mitt i en torr gråbrun åker med sin cowboyhatt som skydd mot solen och konstaterar att det var här han tänkt odla tomater. Om det varit ett normalt år, vill säga. Men det är det inte.

– I år låter jag 600 acres (knappt 2,5 kvadratkilometer) jord ligga i träda, mer än 25 procent av gården. Det är årliga grödor som meloner och tomater som inte blir planterade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons