Kåldolme firas på dagen

temadag I dag är det Kåldolmens dag, firandet av ett svenskt kulturarv – med invandrarbakgrund. I djungeln av temadagar finns välkända helgdagar men också mer okända specialdagar. SvD tipsar om hur du skaffar dig en egen dag.

Under strecket
Publicerad
Dags för kåldolmens dag i Kungsträdgården.

Dags för kåldolmens dag i Kungsträdgården.

Foto: KARIN BURENIUS EKSTRÖM
Annons
Dags för kåldolmens dag i Kungsträdgården.

Dags för kåldolmens dag i Kungsträdgården.

Foto: KARIN BURENIUS EKSTRÖM
Dags för kåldolmens dag i Kungsträdgården. Foto: KARIN BURENIUS EKSTRÖM

1
Vad är Kåldolmens dag?

–Det är ett firande som handlar om att glädjas åt det svenska kulturarvet och samtidigt visa vad kultur egentligen är. Kåldolmen är typisk svensk husmanskost men har sitt ursprung i Turkiet. Genom att ta kåldolmen som exempel kan vi visa att all kultur influeras av andra kulturer, att det är så kultur skapas och utvecklas, berättar grundaren av Kåldolmens dag, historikern Petter Hellström.

2
Varför just kåldolmar?

Petter Hellström menar att han hade kunnat välja i princip vilken maträtt som helst för att uppnå syftet med dagen.

–Kåldolmar är ju förstås väldigt roligt men det är också ett bra exempel då maträtten är så typiskt svensk och har funnits länge. Men rätten kommer från den muslimska världen.

Annons
Annons

3
Hur kom kåldolmen till Sverige?

Karl XII ville erövra Moskva men då kriget inte gick så bra var han tvungen att fly med det som fanns kvar av armén till sina allierade i det osmanska riket. När de efter fem år återvände till Sverige följde många turkar med dem. Därefter dök den turkiska rätten dolma upp i Sverige, gjord med vinblad och utan griskött.

–Ett halvsekel senare finns receptet på dolma med i Cajsa Wargs kokbok. Hon tipsar de som inte har råd att importera dyra vinblad att använda kål istället. Och så var den svenska rätten kåldolmar född, säger Petter Hellström.

4
Vad finns det för temadagar?

Det finns ingen som reglerar eller bestämmer över vilka temadagar som ska få finnas. Det handlar bara om hur stor genomslagskraft din dag får. Sajten temadagar.se har samlat omkring 400 dagar med eget tema under 2012.

5
Hur skaffar man sig en egen dag?

Börja med att bestämma vad dagen ska handla om och vad syftet är. Dagen måste angå människor för att de ska vilja engagera sig. Därefter handlar det om marknadsföring. Skapa en hemsida och sprid informationen om dagen på alla sätt och vis.

– Mitt bästa tips är att sätta sig ner och ringa, ringa, ringa i flera veckor till företag och organisationer som kan vara intresserade av att samarbeta med dig, säger Petter Hellström.

Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

V 42 | Vem vann första Stockholm Open?quiz.svd.seV 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest?quiz.svd.seV 39 | Vad heter vår första majorsegrare?quiz.svd.se
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons