X
Annons
X

”Kalcium har den näst högsta riskmarkören”

Livsmedelsverket håller med om att hög konsumtion av kalcium troligen kan orsaka prostatacancer. SvD:s genomgång av forskningen har visat att en stor majoritet av de studier som gjorts har rapporterat om en ökad risk för de som konsumerar mest kalcium och mejeriprodukter.

1/4

Hur mycket mejeriprodukter konsumerade du i går? Christer Karlsson, 65, pensionär, Kungsholmen: – Fil och en smörgås med Bregott. Det var väl det. Och så har jag alltid röd mjölk i kaffet, det är godare med den äkta varan.

Foto: INGVAR KARMHED
2/4

Hur mycket mejeriprodukter konsumerade du i går? Sten Gustavsson, 65, Stockholm, pensionär: – Jag äter ju smör varje dag. I går drack jag även ett glas mjölk till lunch. Jag är annars en måttlig mjölkdrickare.

Foto: INGVAR KARMHED
3/4

Hur mycket mejeriprodukter konsumerade du i går? Sune Allén, 56, lärare, Mariehamn: – Väldigt lite, blygsamt måste jag säga. Några skivor ost och lite smör på morgonen. Men om det fanns mejeriprodukter i thaimaten jag åt på kvällen, det vet jag inte.

Foto: INGVAR KARMHED
4/4

Hur mycket mejeriprodukter konsumerade du i går? Per Lindsjö, 60, fastighetsskötare, Järfälla: – Smör, ost och bröd. Det är väl mjölk i degen? Jag dricker mjölk periodvis.

Foto: INGVAR KARMHED

– Världscancerforskningsfonden har satt den näst högsta riskmarkören på kalcium i förhållande till prostatacancer. Det speglar att många studier sett detta men att det finns en kvarvarande osäkerhet. Det är den bästa utvärderingen av forskningsläget som görs och vi brukar ansluta oss till deras bedömning, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

Hon poängterar att vi behöver få i oss kalcium men att rekommendationen på 800 milligram per dag för vuxna är högt satt för att täcka in alla utom gravida och ammande, som rekommenderas 900 milligram.

Trots att mjölkkonsumtionen totalt sett minskat har den faktiskt ökat bland män över 65 år. Omkring hälften av dessa ligger över rekommendationen och nästan 10 procent av dessa män ligger nära 2000 milligram kalcium per dag där många studier sett en ökad risk. Irene Mattisson tror att konsumtionen skulle visa sig vara ännu större i vissa grupper om man bröt ned statistiken ytterligare.

Annons
X

Svenska män får enligt Livsmedelsverkets senaste stora kostundersökning 61 procent av sitt kalcium från mejeriprodukter.

– Det finns inget hälsomässigt skäl att få i sig mer än rekommenderad dos kalcium. För att ligga uppåt 2 000 milligram måste man äta en ganska ensidig kost med mycket mjölk, yoghurt och ost. Då är det också lätt att missa andra viktiga näringsämnen. Det är alltid bäst att äta en varierad kost, säger Irene Mattisson.

Flera av de studier som sett en koppling mellan prostatacancer och kalcium och mejeriprodukter är svenska.

1998 publicerade forskare vid Karolinska institutet resultat från en studie på 526 män i Örebro län. De visade att risken för spridd prostatacancer var två och en halv gånger större för dem som konsumerade mest kalcium och 50 procent större för dem som åt mest mejerivaror.

Vid samma tid publicerade forskarna vid Karolinska en annan studie där de män som åt mest kalcium löpte fem gånger större risk att drabbas av allvarlig prostatacancer än de som åt minst.

– Det har gjorts många studier sedan dess och inte alla har bekräftat våra fynd. Det beror lite på vem som gör arbetet och hur duktiga de är. De stora Harvard-studierna som är mycket välgjorda ser ett tydligt samband med kalcium både i mejerivaror och tillskott, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Hon tycker att äldre män bör vara försiktiga med att dricka mycket mjölk.

Alicja Wolk menar att de studier som inte sett ett orsakssamband ofta missat att separera på lindriga och avancerade former av prostatacancer. Mejerivaror tycks inte påverka den första uppkomsten av cancerceller men tycks i många studier bidra till att sjukdomen därefter får ett aggressivare förlopp.

Risken med kalcium vilar på hypotesen att det kan uppstå en obalans mot D-vitamin som skyddar cellerna. Kroppen behöver båda men i vårt solfattiga land kan allt för mycket kalcium motverka bildandet av aktivt D-vitamin.

En annan hypotes bygger på att aminosyror i mjölken ökar kroppens naturliga produktion av tillväxthormon. Det ombildas sedan till en insulinliknande tillväxtfaktor, igf-1, som i dag är het inom cancerforskningen.

Vad har prostatan för uppgift?

I prostatan bildas ett tunnflytande sekret, som blandas med sädescellerna. Prostatasekret innehåller, bland annat, näring så att spermierna orkar simma hela vägen till ägget. Prostatacancer ger normalt inga symtom förrän tumören spridit sig. Då kan man drabbas av svag urinstråle, ryggsmärtor, blodbrist och viktminskning.

Prostatacancerns förlopp:

1. Till en början växer tumören endast inuti prostata.

2. Tumören börjar växa utanför prostata.

3. Tumören sprider sig till lymfkörtlar och andra organ.

Sex teorier om prostatacancer:

1. GENER

Har två eller fler nära släktingar insjuknat ökar risken 5–10 gånger. Afroamerikaner i Afrika, USA och Karibien har förhöjd risk. Idag vet man att gener förklarar 5–10 procent av alla fall. Troligen kommer den andelen att öka i takt med att fler samband klarläggs, kanske upp mot 40 procent, medan resten är miljö- och livsstilsfaktorer.

2 HORMONER

a,
Testosteron

Det manliga könshormonet testo-steron omvandlas delvis till det mer potenta DHT som bidrar till utvecklingen av prostatacancer. Det enzym som sköter omvandlingen är måltavla vid hormonbehandling av patienter. Män som från födseln saknar enzymet får inte prostatacancer, men får inte heller fullt utvecklade könsorgan.

b,
Tillväxthormon

Animaliskt protein och särskilt från mjölk bidrar till att kroppen ökar sin produktion av tillväxthormon. Det ger i sin tur upphov till insulinliknande tillväxtfaktor 1, igf-1, som bidrar till att utveckla befintliga tumörer. Studier har visat att höga halter igf-1 i blodet samvarierar med både bröstcancer och prostatacancer. Mekanismen är dock inte klarlagd och det är för tidigt att avgöra om igf-1 har stor eller liten betydelse.

3. ÅLDER

Risken ökar med ålder. 98 procent av de som drabbas är män över 55 år. Snittåldern för diagnos är 70 år och en majoritet av 90-åringar bär på cancerceller utan några symtom. Eftersom sjukdomen ofta utvecklas mycket långsamt hinner många äldre som får diagnosen dö av helt andra skäl. Bästa sättet att rädda fler liv är att upptäcka cancern tidigt hos relativt unga män.

4.
KALCIUM

Vi behöver kalcium men överskott kan blockera effekten av D-vitamin vilket i så fall är särskilt skadligt i solfattiga länder. Studier har visat att män med höga halter kalcium i blodet löper tre gånger ökad risk att dö i prostatacancer. I Sverige svarar mjölk och ost för 61 procent av det kalcium vuxna får i sig. I stora delar av världens begränsas konsumtionen av ett varmt klimat och av utbredd laktosintolerans.

5 SEXUELLT ÖVERFÖRDA INFEKTIONER

Nyligen har det visat sig att sexuellt överförda virus kan orsaka sjukdomen hos män med en speciell genuppsättning. Forskningen är i sin linda men det finns andra exempel, som livmoderhalscancer, där denna förklaring visat sig vara avgörande.

6 LÅGGRADIG INFLAMMATION

Det är tydligt att inflammation åtminstone bidrar till utvecklingen av prostatatumörer. Intressant nog har forskarna här sett ett samband mellan sådan inflammation och de reaktionsvägar i kroppen som används av tillväxtfaktorn tgf-beta som samspelar med igf-1. Samma igf-1 som ökar av mejeriprodukter.

Annat som har lyfts fram:

Miljögifter

- - -

Alfa linolensyra (finns i rapsolja)

Annons
X
Annons
X

Hur mycket mejeriprodukter konsumerade du i går? Christer Karlsson, 65, pensionär, Kungsholmen: – Fil och en smörgås med Bregott. Det var väl det. Och så har jag alltid röd mjölk i kaffet, det är godare med den äkta varan.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 5

Hur mycket mejeriprodukter konsumerade du i går? Sten Gustavsson, 65, Stockholm, pensionär: – Jag äter ju smör varje dag. I går drack jag även ett glas mjölk till lunch. Jag är annars en måttlig mjölkdrickare.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 5

Hur mycket mejeriprodukter konsumerade du i går? Sune Allén, 56, lärare, Mariehamn: – Väldigt lite, blygsamt måste jag säga. Några skivor ost och lite smör på morgonen. Men om det fanns mejeriprodukter i thaimaten jag åt på kvällen, det vet jag inte.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 3 av 5

Hur mycket mejeriprodukter konsumerade du i går? Per Lindsjö, 60, fastighetsskötare, Järfälla: – Smör, ost och bröd. Det är väl mjölk i degen? Jag dricker mjölk periodvis.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 4 av 5
Bild 5 av 5
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X