Annons
X
Annons
X
Vin & Mat
Recension

Smörgåstårteriet Kalasmat som imponerar

Smarriga smörgåstårtor och snygga smårätter. Smörgåstårteriet i Vasastan överraskar som ett kul ställe som bjuder på fina svenska smaker och avslappnad familjär stämning.

[object Object]
I en avskalad miljö med väggkonstverk av Clay Ketter serveras den klassiska kalasrätten smörgåstårta på ett modernt vis. Foto: TOMAS ONEBERG

Smörgåstårteriet

Typ
Mellanklass
Kontakt
Adress: Dalagatan 42

Tel: 08-94 91 13 Öppet: Ons-sön 16.30 - 22.00 Varmrätter: Smårätter 75 kr/styck, smörgåstårta 145 kr.

Betyg: 4 av 6

Smörgåstårtan slog igenom som kalasrätt på 1970-talet då den var en omistlig självklarhet på bröllop, födelsedagskalas och fester. En viss Gunnar Sjödahl från Wedemarks konditori, Östersund har fått äran av att ha uppfunnit rätten 1961 men den lär ha förekommit redan på 40-talet då svenska kallskänkor tog intryck av dansk smörgåskultur.

Smörgåstårteriet vid Vasaparken är en ny, sympatiskt och egensinnig restaurang där man kan äta just smörgåstårta - och en rad läckra smårätter. Här serveras allt rumstempererat - utom en skogssvampsoppa som kommer in som extra överraskning, strax efter en portion rökta popcorn.

Lokalen har blivit fodrad med ett pussel av olika brädbitar på väggarna, likt ett konstverk av Clay Ketter. Inredningen signalerar att Smörgåstårteriet nog tänker sig en ung, sofistikerad publik mer än nostalgiska pensionärsgrupper.

Annons
X

Först på menyn står åtta smårätter som antingen kan fungera som hel middag eller, enskilt, som förrätter. In kommer riktiga konstverk. På en grov träplanka står grytor och stenar på vilka rätterna tronar. Anklever, gårdsgris, rökt ren, forellrom, aborrfiléer - med utsökta puréer och såser som subtilt blandar välavvägda smaker till en suverän symfoni.

Krogguiden tycker aningen olika om själva paradrätten. Några tycker att smörgåstårtorna är för bastanta och för smetiga, andra älskar krispigheten från olika grönsaker och inlagd lök. Alla uppskattar dock fläskläggsvarianten med vit curry - lika bra råvaror har den med Smögenräkor. Ingen av rätterna är heller tyngd av feta majonnäser, alla är lätta och helt fräscha.

Den som orkar en efterrätt blir erbjuden yoghurt med egen honung och en ljuvlig hallonglass eller en rabarbervariant också den lätt, sund. Den stillar perfekt eventuellt sötsug.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Alla viner fås på glas, utbudet är litet men bra. Personalen är hejig och rapp. Stämningen avslappnat familjär. Smörgåstårteriet är en kul uppfinning som imponerar med sin uppsjö av svenska smaker och sin lekfullhet. Här kan man äta mycket eller bara svenskt lagom och bli nöjd. Ja, mycket nöjd.

  Krogguiden

  Annons
  Annons
  X

  I en avskalad miljö med väggkonstverk av Clay Ketter serveras den klassiska kalasrätten smörgåstårta på ett modernt vis.

  Foto: TOMAS ONEBERG Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X