Annons

Busiga händer & Besser & Wisser vet bättre & Räven i den kolsvarta nattenKalas-teater med stort hjärta och busigt allvar

Uppfinningsrika ”Busiga händer” på Dockteatern Tittut.
Uppfinningsrika ”Busiga händer” på Dockteatern Tittut. Foto: Sigyn Stenqvist

40 år firar både Dockteatern Tittut och Pantomimteatern i år. SvD:s Karin Helander ser uppfinningsrik småbarnsteater som sätter publiken i centrum.

Under strecket
Publicerad

Rickard Hasslinger och Adam Stålhammar i ”Besser & Wisser vet bättre” på Pantomimteatern i Stockholm.

Foto: Bengt Wanselius

Ola Johansson och Katarina Krogh i ”Räven i den kolsvarta natten” på Teater Pero.

Foto: Jonas Jörneberg

Det har varit en lyckad säsongsstart för Stockholms småbarnsteatrar. Dockteatern Tittut firar 40-årsjubileum genom att sätta publiken bokstavligen i centrum. För uppfinningsrika ”Busiga händer” (2-6 år), med fantasieggande skuggspelsfigurer av Lisa Kjellgren Almstig, har man suddat ut barriären mellan scen och salong. I foajén möter vi tre skuggspejande aktörer och när alla i publiken är avskuggade förs man in i spellokalen, där barnen placeras på mattor, inramade av flexibla skärmar för skuggspel.

Skuggspejarna rör sig fritt i rummet och har fullt sjå med ett skuggbarn som inte vill sova och vars busiga händer hittar på tokigheter. Fantasin får flyga från tandborstningshyss till färgrik undervattensfantasi. Läggdagsritualen skapar både igenkännande och äventyr. Regissören Henrik Bäckbro tillåter ett visst mått av interaktivitet i skuggleken, men knyter ihop trådarna och koncentrationen i den avslutande skuggsagostunden.

Annons
Annons
Annons