Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Kalas i Rom trots stormar

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi fyllde 75 år i torsdags, och firade med sedvanligt champagnepartaj. Men han har egentligen inte mycket att fira just nu.

Silvio Berlusconi talar vid ett möte med sitt parti Forza Italia i Rom.
Silvio Berlusconi talar vid ett möte med sitt parti Forza Italia i Rom. Foto: AP

Väninnan och högerpolitikern Alessandra Mussolini ordnade ett flott kalas för Berlusconi på hans högtidsdag. Fast en stor del av festen rapporteras ha ägnats åt berlusconiska klagovisor mot landets domare och journalister som premiärministern anser vara vänstervridna smutskastare.

Silvio Berlusconis alltmer aggressiva försvarsposition är tecken på att kritikstormen tilltagit dramatiskt på sista tiden. Hans position framstår som mer och mer ohållbar.

Man kan börja med rättsprocesserna. Berlusconi är nu intrasslad i fyra pågående rättstvister, tre som berör påstådda bedrägerier i hans företag och en som gäller flickskandalen ”Rubygate”. I den sistnämnda anklagas premiärministern för sex med en minderårig marockanska vid en av de outgrundliga ”bunga bunga”-festerna med prostituerade bland stamgästerna.

Annons
X

Utöver det finns nya sexskandaler. Häromdagen avslöjades en konversation mellan Berlusconi och Giampaolo Tarantini, ljusskygg affärsman som misstänks ha försett premiärministern med prostituerade för hans kalas. Männens samtal har avlyssnats och delar av dialogen offentliggjordes av tidningen Corriere della Sera. ”Om du har en tjej, eller två eller tre att ta med.. men snälla ta inte långa tjejer, vi är inte långa”, hörs premiärministern säga till Tarantini. I ett annat klipp hörs han skoja med en ung tjej om att han arbetar som premiärminister ”på sin fritid”.

Oppositionspolitiker har krävt Berlusconis avgång efter avslöjandet. Ett land som kämpar mot eurokrisen kan inte ha en premiärminister som sköter nationen på sin fritid, menar de.

Ovanpå sexskandalerna kommer Italiens katastrofala ekonomi. Berlusconi anses inte göra tillräckligt för att hjälpa landet på fötter, och ekonomin hotar att falla ner i ett Greklandssvart hål.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nyligen sänktes Italiens kreditbetyg från A+ till A av Standard & Poors. Nedskrivningen speglar Italiens allt svagare tillväxtutsikter, och den bräckliga regeringskoalitionens bristande förmåga att agera, enligt kreditvärderingsinstitutet.

  Italien har länge setts som en av eurozonens slarviga problembarn med ett skuldberg på 120 procent av bruttonationalprodukten, BNP, och envist låg tillväxt. Ett impopulärt åtgärdspaket godkändes häromdagen av parlamentet, men kritikerna till de planerade skattehöjningarna är många.

  Som ytterligare sten på bördan för Berlusconi kommer katolska kyrkans senaste utspel. Italiens högsta katolska biskop Angelo Bagnasco gick till attack mot premiärministern precis före hans 75-årsdag, genom att kräva att landet ”rensar luften” som förorenats av osedligt beteende, korruption och skandaler.

  Det ekar bekant då påven Benediktus XVI nyligen krävde ”moralisk förnyelse” av Italien. Kyrkan och landets djupt katolska väljare har traditionellt stöttat Berlusconi, och en uppluckring av detta stöd är ingen god nyhet för premiärministern.

  Ytterligare mörka moln är de hittills lägsta opinionssiffrorna (25 procent), kritik mot Berlusconi från arbetsgivarorganisationen Confindustria och Fiat-chefen, samt färskt bråk om vem som ska bli Italiens nästa centralbankschef. Premiärministern i eurozonens tredje största ekonomi sitter definitivt inte längre säkert i sadeln.

  Fast å andra sidan är Silvio Berlusconi en politisk överlevare av sällan skådat slag. Sturskt förklarar han sig redo att sitta kvar på tronen tills hans femåriga mandat är över 2013. I samma veva tänker han fira sin 77-årsdag, då med mer champagne.

  Gunilla von Hall är SvD:s korrespondent i Genève.

  Annons
  Annons
  X

  Silvio Berlusconi talar vid ett möte med sitt parti Forza Italia i Rom.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X