Annons

Kalas för många – enkelt att baka med långpanna

Tårta och mjuka kakor går enkelt att göra till många i långpanna.
Tårta och mjuka kakor går enkelt att göra till många i långpanna. Foto: Helén Pe

Att baka i långpannan är smidigt och bakverken räcker till många. Bjud på namnsdagskalas utomhus med en god tårta eller mjuk kaka. Recepten kan halveras och gräddas i en mindre form men då måste även tiden i ugnen minskas.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Helén Pe

1 / 3

Pavlova med citron och bär

Foto: Helén Pe

30 bitar

Maräng

8 äggvitor

4 dl strösocker

3 dl rostad kokos

2 tsk majsstärkelse

Topping

4 dl lemon curd

5 dl grädde

1 kg färska bär, t ex hallon, vinbär, blåbär, björnbär, jordgubbar

1. Sätt ugnen på 180 grader och klä en långpanna (40x30 cm) med bakplåtspapper.

2. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i köksassistent. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till en blank maräng utan sockerkristaller. Rör ner kokos och majsstärkelse.

3. Klicka ut marängen i pannan och bred ut den slarvigt över hela ytan. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i ca 1 1/2 timme och stäng sedan av ugnen. Låt marängen stå kvar i ugnen tills den kallnat helt.

4. Lägg upp marängbottnen på ett serveringsfat och bred på lemon curd. Vispa grädden lätt och bred på den. Toppa med färska bär.

Annons
Annons
Foto: Helén Pe

2 / 3

Kanelbullesockerkaka

Foto: Helén Pe

30 bitar

Sockerkaka

200 g smör

6 ägg

4 dl strösocker

2 1/2 dl filmjölk

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Fyllning

2 dl brun farin strö

1/2 dl mald kanel

1 msk mortlad kardemumma

Frosting

100 g rumsvarmt smör

220 g färskost

1 1/2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

3 dl florsocker

1. Blanda ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan så länge.

2. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna (40x30 cm) med bakplåtspapper.

3. Smält smöret till sockerkakssmeten och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt med elvisp i 5 minuter. Vänd sedan ner filmjölk och smält smör. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en klumpfri smet.

4. Fördela hälften av smeten i långpannan och strö sedan över fyllningen. Stryk över resterande smet.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

6. Gör frostingen. Vispa smör, färskost, grädde och vaniljsocker till ett fluff. Tillsätt florsocker lite i taget under vispning och vispa allt fluffigt.

7. Bred frostingen på den avsvalnade kakan. Pudra eventuellt lite kanel över före servering.

Annons
Annons
Foto: Helén Pe
Foto: Helén Pe

3 / 3

Chokladfudgepaj med färska hallon

Foto: Helén Pe

Till den här läckerheten behöver man ingen ugn.

25 bitar

Pajskal

3 paket oreokakor

125 g smält smör

Fyllning

500 g mörk choklad

1 1/2 burk kondenserad sötad mjölk

500 g hallon

1. Klä en liten långpanna eller form (32x25 cm), gärna med löstagbara kanter, med bakplåtspapper.

2. Kör oreokakorna till ett fint pulver i en mixer och blanda ner det smälta smöret. Tryck ut smulorna i formen. Ställ i kylskåp.

3. Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikron. Rör ner den kondenserade mjölken.

4. Bred ut fyllningen över pajskalet och tryck sedan försiktigt ner färska hallon. Låt stelna helt i kylskåp innan du skär upp den.

Foto: Helén Pe

Recepten är hämtade ur ”Baka i långpanna deluxe” av Frida Skattberg, foto Helén Pe. Bonnier fakta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons