Annons

”Det måste bli lättare att stoppa kåkstäder”

Kommuner står idag handfallna inför hur ­avhysningar ska genomföras. Men det är inte värdigt, humant eller generöst att tillåta framväxten av kåkstäder i Sverige. Det skriver Erik Slottner (KD).

Under strecket
Publicerad

Ett tältläger i Malmö från 2014.

Foto: Erika Oldberg/TT

Erik Slottner

Foto: Scharlotte Peppare

I veckan har Uppdrag Granskning uppmärksammat några av de olagliga bosättningar som finns i Sverige. I centrala Malmö har en kåkstad med upp till 400 invånare växt fram med omfattande nedskräpning och otrygghet som följd. Polisen och kronofogden bollar frågan mellan varandra och kan inte avgöra hur identifiering av de som ska avhysas ska ske. Kvar står den privata markägaren ensam, övergiven av samhället och med hot om höga vitesbelopp på grund av den nedskräpning som har uppstått.

Situationen i Malmö är inte på något sätt unik även om omfattningen saknar motstycke. Flera kommuner står handfallna inför om och hur avhysningar ska genomföras. Situationen är orimlig och ohållbar. I Sverige ska svensk lag gälla lika för alla. Vi kan omöjligt ha parallella lagsystem för olika medborgare. Äganderätten skyddas i vår grundlag och myndigheterna ska se till att brottsliga handlingar upphör. Att bosätta sig på någon annans egendom är egenmäktigt förfarande, vilket inte är tillåtet enligt brottsbalken. Rättssamhället måste kunna verkställa demokratiskt fattad lagstiftning. Lyckas inte detta uppdrag är risken stor att med­borgarna tar lagen i egna händer.

Annons
Annons
Annons