Kakdrottningen: ”Vi åt känguru”

Hon kallas Kakrottningen, ligger bakom bakbibeln ”Sju sorters kakor” och har fått Gastronomiska Akademins guldmedalj för sina insatser för svensk matkultur. Men här delar Birgitta Rasmusson med sig av ett helt annat sorts matminne: känguru och krokodil.

Under strecket
Publicerad

Birgitta Samuelsson minns en lång matresa till Australien med värme.

Foto: ANDREAS LUNDBERG/TV4

Ayers Rock.

Foto: GREG SARAY/SCANPIX
Annons

För fem år sedan var jag på en treveckors matresa till Australien. En kväll var vi på Silent Dinner vid bergsmassivet Ayers Rock, mitt ute i öknen. Vi blev ledda runt en sanddyn och där bakom stod stora runda restaurangbord med dukar, glas och porslin, och bredvid dem silvervagnar med mat.

Vi åt en trerätters middag där vi bland annat fick smaka på känguru och krokodil, samtidigt som vi beundrade omgivningarna. Det var helt magiskt med den stora klippan som stod där alldeles ensam, svart och hotfull, under den fullständigt glittrande stjärnhimlen. Det kändes inte tillrättalagt, maten speglade det australiensiska köket och trots de goda lokala vinerna blev det aldrig högröstat vid borden.

Annons
Annons
Annons