Annons

Kakaojätte vill slå sig in i chokladbranschen

Mon Chocos första anställda Aimée Abitty sorterar bort dåliga kakaobönor för hand.
Mon Chocos första anställda Aimée Abitty sorterar bort dåliga kakaobönor för hand. Foto: Sofia Eriksson /TT

Trots att Elfenbenskusten producerar mest kakao i världen förvandlas nästan inga bönor till choklad i landet. Men det ska det bli ändring på, hoppas både politiker och företag.

– Jag vill visa att ivorianer kan ta hand om råvaran på egen hand, säger Axel Emmanuel, som grundat företaget Instant Chocolat.

Under strecket
Publicerad

Jultomtar, granar och renar till försäljning på en julmarknad i Abidjan.

Foto: Sofia Eriksson /TT

Idén om att det går att mala kakaobönor med hjälp av en träningscykel fick Dana Mroueh i Indien.

Foto: Sofia Eriksson /TT

Mon Choco säljer det mesta av sin choklad i Elfenbenskusten, men också i Frankrike, Nigeria, Senegal och Kongo-Kinshasa.

Foto: Sofia Eriksson /TT

Det är bråda tider hos chokladföretaget Mon Choco i Abidjan, som ska sälja sina handgjorda produkter på en stor julmarknad på ett av stadens lyxhotell.

Foto: Sofia Eriksson /TT

Det är bråda tider hos chokladföretaget Mon Choco i Abidjan, som ska sälja sina handgjorda produkter på en stor julmarknad på ett av stadens lyxhotell.

Foto: Sofia Eriksson /TT

Mon Choco köper sina kakaobönor direkt från odlare i Elfenbenskusten.

Foto: Sofia Eriksson /TT

Dana Mroueh började fundera på att tillverka ivoriansk choklad för omkring tre år sedan. Nu har hennes företag Mon Choco producerat choklad i Elfenbenskusten i ungefär ett år.

Foto: Sofia Eriksson /TT

Gänget bakom Instant Chocolat, med den prisade tillverkaren Axel Emmanuel längst till vänster. Han jobbade på bank innan han började göra choklad.

Foto: Ange Servais/TT

Instant Chocolat vill tillverka choklad som alla ivorianer har råd med.

Foto: Sofia Eriksson /TT

Instant Chocolats grafiska formgivare Yvan Patrick Akré i företagets butik och showroom i Cocody i Abidjan.

Foto: Sofia Eriksson /TT

Marie Louise Lendir paketerar chokladkakor som Instant Chocolat ska sälja på Abidjans flygplats.

Foto: Sofia Eriksson /TT

Mycket av Elfenbenskustens kakaobönor har skickats på export – men nu vill regeringen att en större del av råvaran ska förädlas i landet. Arkivbild.

Foto: Emanuel Ekra/AP/TT

Den skarpa doften av kakao hänger i luften. Och medan Abidjan dallrar i förmiddagshettans skarpa solljus har julstämningen sänkt sig över Mon Chocos luftkonditionerade lokaler. Flinka fingrar paketerar apelsinchoklad i färgglada strutar och högblanka tomtar och renar står redo att stoppas i kartonger för att säljas på en marknad på ett av den västafrikanska mångmiljonstadens lyxhotell.

I ett hörn trampar Dana Mroueh på en träningscykel. Men det handlar inte om ett försök att pressa in ett konditionspass mitt under det värsta julstöket, utan den "magiska maskinen" maler kakaobönor som ett steg i en omsorgsfull process att tillverka choklad, som enligt Mroueh är 100 procent lokalproducerad.

Annons
Annons
Annons