Kakan som fått folk att rasa

Ett recept som SvD publicerat i Resor & Mat har väckt stor uppmärksamhet – i Finland. När medier i Sverige hakade på några röster i sociala medier som tyckte att julstjärnorna liknade hakkors blev finländarna rejält arga.

Under strecket
Publicerad
ULRIKA EKBLOM
Foto: ULRIKA EKBLOM
Annons
ULRIKA EKBLOM
Foto: ULRIKA EKBLOM
Foto: ULRIKA EKBLOM

Det var inte bara vi på SvD:s featureredaktion som satte kaffet i halsen av tolkningen att julstjärnorna – recept ur kokboken ”Fixa julen - proffsens bästa tips för en lyckad jul” – såg ut som nazistsymboler. Några röster i sociala medier fick en reporter på Sveriges Television att skriva en artikel med rubriken ”Ett hakkors till kaffet, någon?”. Reportern skrev att reaktionen på SvD:s recept inte blev som tänkt. Men frågan är om det inte är reaktionen på artikeln om påstådda hakkorskakor som inte blev som tänkt.

Väldigt snabbt mobiliserade finländare sig i en motattack om moralpaniska svenskar som försökte skända deras älskade gamla bakverk jultårtor/julstjärnor.

Förmedlaren av recepten i boken, Birgitta ”Sju sorters kakor” Rasmusson tycker att hela historien är smått bisarr.

Annons
Annons

– Att associera julstjärnorna till hakkors är fullkomligt horribelt. Kakorna hade den formen med sina avsmalnande spetsar långt innan hakkorset blev symbol för nazismen och har inget med det att göra. Det visar ju också den starka finländska reaktionen, säger hon.

– Det här är en klassisk kaka som ska se ut på det här sättet, annars är det ingen julstjärna, förklarar hon. Man ser exakt samma form på julstjärnemönster på gamla broderade dukar.

Att tolka in politik i traditionella kakors namn eller utformning är över huvud taget ganska korkat, menar Birgitta Rasmusson.

– En klassisk kaka ska ha kvar sitt utseende, sin smak och sin typiska karaktär. Naturligtvis kan man göra om kakor men då blir det en ny variant som inte längre ska ha kvar sitt gamla namn, säger hon.

Men det är inte alla som varit arga. Det är signaturen ”Lisa” som mailat oss på redaktionen ett exempel på:

”Så glatt överraskad jag blev då jag läste gårdagens tidning – recept på julstjärnor! Under alla mina år i Sverige har aldrig någon – utanför familjen och den ”finska klubben” – förstått vad jag pratar om när jag säger att julstjärnor är ett måste till julkaffet. (Flyttade hit som 6-åring 1970.) Men ett tillägg må jag göra – de bör fyllas med plommonmarmelad.”

För alla er som missat receptet publicerar vi det här igen. Här är Birgitta Rasmussons julstjärnor - som i Finland vanligen bakas med plommonmarmelad i mitten.

- - -

JULSTJÄRNOR

Görs av smördeg och de färdiga kakorna är perfekta att frysa in och sedan värma i ugnen så att sprödheten kommer fram.

16–20 kakor

250 g (ca 4 dl) vetemjöl

  • ca 3 msk till utbakning

250 g smör

1 dl vispgrädde

Fyllning

1–1 1/2 dl äppelmos eller

hallonsylt

Pensling

Uppvispat ägg

1. Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Vispa grädden och tillsätt den. Arbeta snabbt samman och ställ degen kallt 30–60 minuter.

2. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Kavla ut degen till en rektangel. Vik i tre delar och vrid degen ett kvarts varv. Kavla ut på nytt och upprepa kavlingen 2–3 gånger. Om degen blir kladdig, så lägg in den i kylskåp mellan kavlingarna.

4. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock.

5. Skär ut rutor ca 6 x 6 cm. Skär ett snitt från varje ruthörn in mot mitten. Lägg en klick mos eller sylt mitt på varje ruta. Vik in flikarna mot mitten och tryck till lätt. Lägg kakorna på bakplåtspapperklädd plåt.

6. Pensla kakorna med ägg och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons