Annons

”Kafkaartat förslag från EU:s ministerråd”

Möte i europeiska ministerrådet i oktober 2019.
Möte i europeiska ministerrådet i oktober 2019. Foto: Danny Gys/TT

Sveriges EU-representanter bör tydligt motsätta sig Europeiska rådets förslag om utbyte av e-bevisning över landsgränser. Det skriver Jonas Andersson Schwarz, docent i medie- och kommunikationsvetenskap.

Under strecket
Publicerad

Ett nytt Europaparlament har öppnat för hösten. I samband med debatten om så kallade molntjänster är det viktigt för allmänheten att få insyn i frågan om e-bevisföring, och ett förslag som europeiska ministerrådet nyligen lade fram som kan ha skadliga effekter på rättssäkerheten.

Redan i vintras blev frågan om utlämning av persondata som led i polisutredningar högaktuell, i samband med USA:s så kallade Cloud act. Det är en lag som trädde i kraft i mars i år och som låter amerikansk polis begära ut data från företag, oavsett i vilket land den är lagrad, så länge adekvata rättsliga skäl föreligger. Framför allt är det förekomsten av så kallade molntjänster som gör att de amerikanska lagstiftarna vill förenkla för amerikansk polis att begära ut uppgifter från olika it-tjänsteleverantörer världen över.

Annons
Annons
Annons