Kaffets positiva effekt förvånade forskarna

Tim Spector, professor vid Kings college i London, är en av forskarna bakom studien.
Tim Spector, professor vid Kings college i London, är en av forskarna bakom studien. Foto: Lars Pehrson

Ett race pågår för att bli först med att lansera en modell för helt individuella kostråd. Resultaten från den hittills mest ambitiösa studien visar att målsnöret på åtminstone den första etappen kan börja skönjas i fjärran.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det livsmedel som starkast förknippades med en sund typ av tarmbakterie i jättestudien var kaffe.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

Individuella kostråd baserade på den egna tarmflorans unika sammansättning har fram till nyligen setts som en avlägsen utopi.

I den mest ambitiösa studien hittills, publicerad i tidskriften Nature Medicine, har en internationell forskargrupp nu lyckats knyta både enskilda mikrober och grupper av vad man döpt till ”goda” och ”onda” tarmbakterier till risken för fetma och ohälsa.

Annons
Annons
Annons