Kaffetåren kan motverka cancer

Kaffedrickande kan hjälpa till att hålla den vanligaste typen av hudcancer borta, visar ny forskning. Men det går inte bra med vilket kaffe som helst. Med koffeinfritt kaffe uteblir effekten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ju mer kaffe, desto större skydd mot den vanligaste formen av hudcancer, så kallad basalcellscancer, får den som dricker.

Så sammanfattar forskarna bakom den amerikanska studien, som har publicerats i tidsskriften Cancer research, sina observationer. Studien omfattade över 110000 personer som följts under 20 års tid. Av dessa utvecklade drygt 20000 cancerformen, som lyckligtvis varken är dödlig eller sprider sig men som kan vara besvärlig och belastar sjukvårdssystemet.

Samma positiva effekt som med kaffet sågs även hos koffein i te, Coca–Cola och choklad. Däremot gav koffeinfritt kaffe inget utslag, vilket enligt forskarna stärker tesen om att det är just koffeinet som har den skyddande effekten.

Indikationer om att koffein kunde minska risken att utveckla hudcancertypen fick forskare redan för flera år sedan.

Möss som smetades in med en koffeinberikad hudkräm, innan de utsattes för kraftig ultraviolett strålning, uppvisade exempelvis hela 72 procent färre elakartade tumörer än de möss som fått vanlig hudkräm.

Annons
Annons

Koffeinets skyddande effekt skiljer sig dock från solskyddskrämers. Medan solskyddskrämer hindrar ultraviolett strålning från att absorberas i huden verkar koffeinet i cellerna genom att hindra de genetiska förändringar som strålningen kan orsaka.

Men samtidigt som sambandet verkar vara tydligt höjer forskarna bakom den nya studien ett varningens finger:

– Jag skulle inte rekommendera att öka ditt kaffeintag enbart baserat på dessa data, säger Jaili Han, docent vid Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School i Boston samt Harvard School of Public Health.

–Fler studier i olika populationsgrupper och ytterligare mekaniska studier kommer att behövas innan vi kan säga det här definitivt.

John Paoli, forskare vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare på hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, tycker att fynden är intressanta.

–Vi har extremt hög incidens av basalcellscancer i Sverige och vi dricker mycket kaffe och te samt äter mycket choklad. Så vi kanske inte märker av något jättestort skydd. Men det är ändå spännande fynd.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons