Annons

Jenny Björkman:Kaffetåren är världens mest accepterade drog

En slät kopp kaffe har mer att berätta än de flesta av oss är medvetna om.
En slät kopp kaffe har mer att berätta än de flesta av oss är medvetna om. Foto: Karl Schoendorfer/TT

Hur vardagligt och tryggt det än kan kännas att sätta på kaffebryggaren om morgonen är kaffe ingen oskyldig njutning. Den globala kaffehandeln påverkar natur, människor och nationer i grunden. Ett nytt översiktsverk utgår från El Salvador för att beskriva kaffets omvälvande historia.

Under strecket
Publicerad

Svenskar dricker i genomsnitt 3,5 koppar kaffe om dagen. Vi föredrar, liksom i övriga Norden, bryggt kaffe. Jag själv föredrar det som heter mocka med varm mjölk och socker. Vi tillhör storkonsumenterna i världen. Amerikaner har trots sitt svaga kaffe utsett java till en nationaldryck, men mest kaffe dricker finnarna. Globalt dricks ungefär 20 miljarder koppar kaffe dagligen, och det sägs att kaffe dricks av närmare hälften av jordens befolkning. Kaffe skulle kunna vara något som förenar oss. Men så är det inte.

Kaffe är nämligen ingen oskyldig njutning. Det finns kaffedrickare och kaffearbetare och vi tycks tillhöra två olika kategorier. Att det länge var slavar som arbetade på de plantage där kaffe odlades säger något om denna globala handelsvara, liksom att kaffe näst efter råolja är världens mest handlade råvara. Kaffe måste således betraktas som en av de mest framgångsrika, accepterade och mest sålda centralstimulerande drogerna i världen.

Annons
Annons
Annons