Annons

Kaffe som belöning – och bestraffning

Ofta skriver Alex Schulman, författare och skribent, mitt i natten. Dels för att han får ro när hela huset sover men även för att det är då han är som mest kreativ. För att få kreativiteten att flöda använder han kaffe som belöning, men även bestraffning.

Alex Schulman har varit ett känt ansikte i Sverige i många år. För vissa är han författare och skribent men för andra är han podd- och teaterstjärnan.

Oavsett för vad och för vem är det hans kreativitet som ligger till grund för allt han i dag är känd för. För att kunna skapa och producera har han flera rutiner men en sak är ständigt återkommande: kaffe.

– Jag har genom åren testat olika saker, allt från snus, cigaretter och whiskey. Men jag har försökt att skala bort saker som kan skada mig. I dag har jag kaffet kvar och det kan jag med gott samvete konsumera, säger han.

Central roll

Han berättar om hur kaffet spelar en central roll i exempelvis framtagandet av den bok han just nu skriver. Om han inte stått emot hade varje vaken tid på dygnet ägnats år bokskrivande men han påpekar att han gärna tillbringar barnens vakna tid med dem. Det innebär att han tar varje chans han får för att skriva, oavsett när på dygnet.

– Kaffe är del av processen. Jag brukar skriva hemma på övervåningen. Då tar jag med mig en kaffe sedan brukar jag suga på den en kvart. Sedan skriver jag i cirka en halvtimme och så går jag ner och tar en kaffe igen. Sedan börjar processen om, kaffet blir en del av belöningsprocessen, säger Schulman.

Stärker den kreativa ådran

Om nätterna blir kaffet som en blandning av en belönings- och bestraffningsprocess som stärker Schulmans kreativa ådra. När resten av huset somnat sätter han sig för att skriva. Men först efter att han producerat 5 000 tecken får han ta en kaffe, oftast en espresso med en chokladbit. Det är strunt samma om han skriver en bok, kolumn eller ett manus. Kaffeproceduren är densamma.

– På nätterna gillar jag att dricka espresso för jag behöver en välgörande stöt. På dagarna gillar jag mer cappuccino-artade saker som är lite mjölkiga. Jag vet alltid vad jag är sugen på, säger Schulman.

Det låter som att kaffe är väldigt kopplat till arbete. Om du fikar, tar du en kaffe då?

– Fikar jag ute i dag tar jag aldrig en kaffe, dels för att man aldrig vet vad för kvalité kaffet håller men även för att jag inte har behovet. Kaffe är inte socialt för mig, det är en del i min kreativa process, säger Alex Schulman.

Nya Envivo Lungo – En kraftfullare kopp kaffe. Läs mer här!

Annons
Detta är en annons från Nespresso, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.