Annons

Kaffespillet en hel vetenskap

Fysiker har för första gången räknat ut varför det är så lätt att spilla kaffe. Hemligheten visade sig vara en olycklig samvariation mellan människans gångart och vågrörelser i koppen. Bästa tipsen: fyll inte på upp till kanten, titta på koppen och gå långsamt.

Publicerad
Foto: STEFAN GUSTAVSSON

Idén föddes på en vetenskaplig konferens där folk hela tiden gick runt och skvimpade med sitt kaffe och sölade ned både sina egna och andras kläder och pappersbuntar.

Rouslan Krechetnikov som är forskare vid University of California i Santa Barbara insåg snabbt att fysiken bakom spillet knappast är enkel.

Först måste man ta hänsyn till hur en person går, vilket hänger ihop med ålder, kön och hälsostatus. Till det kommer den oerhört komplicerade vetenskapen kring vågskvalp som styrs av faktorer som kärlets storlek, ytspänning och acceleration.

Annons

Tillbaka i labbet rekryterade Krechetnikov och hans student Hans Mayer en försöksperson som de uppmanade att gå fram och tillbaka i olika hastigheter med en full kaffekopp i handen samtidigt som blicken antingen hölls fäst vid muggen eller rakt fram i gångriktningen.

Kropps- och koppsrörelser filmades och med en känslig sensor registrerades minsta skvimp.

I en artikel i tidsskriften Physical Review E beskriver nu författarna hur vardagliga muggstorlekar på ett olyckligt men helt slumpmässigt sätt råkar samvariera med normal gång på ett sätt som uppmuntrar vågrörelser och spill av den lättflytande vätskan.

Med andra ord: Om man går naturligt och bär på en kaffekopp som är 10 centimeter hög och 7 centimeter bred är det närmast självuppfyllande att det bildas en sorts pendelrörelse som förstärks och att man till slut spiller, vilket oftast inträffar mellan det sjunde och tionde steget.

Studien visar att även små oregelbundenheter i en människas gångart kan ha stor betydelse genom att riva upp kaffets lugna yta och förstärka vågrörelserna.

Så vad är lösningen? Enligt Krechetnikov och Mayer bör man vara fokuserad på uppgiften, starta långsamt och undvika snabb acceleration. Dessutom: att inte fylla på för nära kanten underlättar. De nya rönen kan i framtiden måhända hjälpa tillverkare att utforma koppar på ett sätt som motverkar spill.

Sådan forskning finns redan för att exempelvis med mellanväggar minska vågrörelser i halvfulla bensintankar och i kärnvapenmissiler.

LÄS MER:
Kaffe kan förhindra Alzheimer

FACEBOOK:
Bli vän med oss på Facebook – få de senaste matnyheterna, diskutera mattrender och njut av läckra receptspecial

Annons
Annons
Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons