Kafferevolutionen som ingen lagt märke till

Foto: Eric Medsker, Alamy

Thailand och Vietnam är på väg att bli vassa kaffeproducenter – utan att någon märkt det. SvD Mat&resor har träffat pionjärerna bakom den nya kaffevågen.

Under strecket
Publicerad
Rolan Co Lieng driver K’Ho Coffee tillsammans med maken Josh Guikema.

Rolan Co Lieng driver K’Ho Coffee tillsammans med maken Josh Guikema.

K’Ho Coffee är en minsting bland Vietnams kaffegiganter. Men deras arbetssätt gör skillnad.

K’Ho Coffee är en minsting bland Vietnams kaffegiganter. Men deras arbetssätt gör skillnad.

Foto: Erics Kun
Från gård till kopp. Mitt bland K’Ho Coffees odlingar utanför Da Lat finns en liten kaffestuga.

Från gård till kopp. Mitt bland K’Ho Coffees odlingar utanför Da Lat finns en liten kaffestuga.

Vietnams nya våg av medvetna och hållbara kaffeproducenter sätter kvalitet före kvantitet.

Vietnams nya våg av medvetna och hållbara kaffeproducenter sätter kvalitet före kvantitet.

Foto: Erics Kun
Sahra Nguyen startade för två år sedan Nguyen Coffee Supply, USA:s första vietnamesiska kafferosteri.

Sahra Nguyen startade för två år sedan Nguyen Coffee Supply, USA:s första vietnamesiska kafferosteri.

Foto: Eric Medsker
Sahra Nguyen dricker helst cà phê cũa đá, där kaffet långsamt bryggs genom ett litet metallfilter.

Sahra Nguyen dricker helst cà phê cũa đá, där kaffet långsamt bryggs genom ett litet metallfilter.

Foto: Erics Kun
Svalkande kaffedrinkar är populärt i Vietnam. Här en cà phê cũa đá med starkt robustakaffe och kokosmjölk.

Svalkande kaffedrinkar är populärt i Vietnam. Här en cà phê cũa đá med starkt robustakaffe och kokosmjölk.

Foto: Erics Kun
Fika på vietnamesiskt vis. Antalet ambitiösa kaféer har formligen exploderat i Vietnams storstäder.

Fika på vietnamesiskt vis. Antalet ambitiösa kaféer har formligen exploderat i Vietnams storstäder.

Foto: Maria Be
Hög tid för ett glas närodlad kallbrygg i en av Chiang Mais många kaffebarer.

Hög tid för ett glas närodlad kallbrygg i en av Chiang Mais många kaffebarer.

Bergsstaden Da Lat är huvudort i Vietnams centrala högländer. Härifrån kommer merparten av landets kaffeproduktion.

Bergsstaden Da Lat är huvudort i Vietnams centrala högländer. Härifrån kommer merparten av landets kaffeproduktion.

Foto: Elena Ermakova/Alamy
Annons

Rolan Co Lieng går långsamt genom växthuset och inspekterar de gula och karamellbruna kaffebönorna som legat och torkat på nätbäddar i ett par månader. Hon plockar upp några och luktar på dem. Nickar gillande.

– Det är dags att förbättra Vietnams kafferykte och jag tänker göra det genom att odla ekologiska bönor av högsta kvalitet, säger Rolan Co Lieng och serverar en kopp pour over-kaffe gjord på arabicasorten bourbon. Jag gör misstaget att fråga efter mjölk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons