Kafferevolution i Wien – världsarv möter rebeller

Wiens 300-åriga kafékultur är en Unescolistad världskändis. Men nu har de anrika kaffehusen fått konkurrens av stadens kafferebeller. SvD Mat & resor tog en fika med dem.

Under strecket
Publicerad
Vy över klassiska Wien och anrika kaffehuset Landtmann. Men bortom dessa kvarter blåser numera nya kaffevindar.

Vy över klassiska Wien och anrika kaffehuset Landtmann. Men bortom dessa kvarter blåser numera nya kaffevindar.

Foto: Christian Stemper/Vienna Tourist Board
Världsberömda 145-åringen Café Central har fortfarande Wiens mest dignande bakelsediskar.

Världsberömda 145-åringen Café Central har fortfarande Wiens mest dignande bakelsediskar.

Foto: Akos Burg
Silverbrickor är ett måste, även på nya kaffeställen som den kombinerade bokhandeln och kaffebaren Phil.

Silverbrickor är ett måste, även på nya kaffeställen som den kombinerade bokhandeln och kaffebaren Phil.

Foto: Akos Burg
Gammalt möter nytt. Postmodernistiska Haas House från 1990 sticker ut på torget Stock-im-Eisen-Platz.

Gammalt möter nytt. Postmodernistiska Haas House från 1990 sticker ut på torget Stock-im-Eisen-Platz.

Foto: Alamy
Tidsenlig specialistkaffebar-minimalism hos pionjären Caffè Couture som öppnade redan 2010.

Tidsenlig specialistkaffebar-minimalism hos pionjären Caffè Couture som öppnade redan 2010.

Foto: Akos Burg
En cappucino gjord av en mästare. Otto Bayer är kocken som blev prisbelönt barista och numera driver Balthasar Kaffe Bar.

En cappucino gjord av en mästare. Otto Bayer är kocken som blev prisbelönt barista och numera driver Balthasar Kaffe Bar.

Foto: Akos Burg
Till skillnad från de traditionella kaffehusen vill Phil vara ett modernt vardagsrum, där såväl böcker som möbler är till salu.

Till skillnad från de traditionella kaffehusen vill Phil vara ett modernt vardagsrum, där såväl böcker som möbler är till salu.

Foto: Akos Burg
På ”analoga varhuset” Supersense dricker man sitt kaffe omgiven av maskiner från tiden innan digitaliseringen.

På ”analoga varhuset” Supersense dricker man sitt kaffe omgiven av maskiner från tiden innan digitaliseringen.

Foto: Akos Burg
Maria Köttritsch är en av många ”omas” som bakar och tar hand om gäster på Vollpension.

Maria Köttritsch är en av många ”omas” som bakar och tar hand om gäster på Vollpension.

Foto: Akos Burg
På Vollpension får pensionärer en möjlighet att komma ut i arbetslivet igen. Även deras inredning får nytt liv.

På Vollpension får pensionärer en möjlighet att komma ut i arbetslivet igen. Även deras inredning får nytt liv.

Foto: Akos Burg
Annons

Wien, september 1683. Europas hittills största kavallerichock ser till att göra ett snabbt avslut på det Osmanska rikets belägring av Wien. I paniken glömmer de koffeinberoende turkiska styrkorna att få med sig en av sina kaffesäckar. Den världsvane adelsmannen Jerzy Franciszek Kulczycki, som hängt på kaffehusen i Konstantinopel, vet att kaffe är senaste modet och tar hand om säcken. Enligt legenden öppnar han två år senare Wiens första kaffehus, Hof zur Blauen Flasche.

Andra kaffehistoriker hävdar emellertid att det var en armenisk spion vid namn Johannes Theodat som tog kaffehustrenden till Wien, redan två år tidigare. Vem som verkligen var först får vi aldrig veta, men helt klart är att all ära tillfallit Kulczycki. Hans gärning har ända fram till våra dagar firats med en årlig Kulczyckidag på stadens kaffehus, och på Kolschitzky Strasse står han avbildad som staty, iklädd turban och bärande en kaffekanna och en bricka med tre kaffekoppar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons