Annons
X
Annons
X

Kaffekultur i kris

Kaffekulturen i Medelhavsländerna är inte längre immun mot den ekonomiska krisen. Italienarna sveper färre cappucino och espresso och spanjorerna lägger mindre med pengar på cortado. Samtidigt faller kaffepriset.

[object Object]
Espresson har fått konkurrens av bryggkaffet. Foto: SCANPIX

Det satt långt inne. Att vara spanjor eller italienare och sitta på café var länge samma sak. Men nu är trenden tydlig: konsumtionen av kaffe per capita i Spanien och Italien sjunker stadigt, skriver Financial Times.

I Italien, som är Europas näst största importör av kaffe, har konsumtionen sjunkit till 5,68 kilogram per person, vilket är den lägsta noteringen på sex år. Men det är inte bara det att konsumtionen sjunker. Medelhavsmänniskorna dricker mer av sitt kaffe hemma, säger Max Fabian, vd för kaffeföretaget Demus.

Och då dricker de bryggkaffe, som inte på samma sätt kräver en lika hög andel av högkvalitativa arabicabönor. Det enda som har ökat på den sydländska kaffemarknaden är efterfrågan på robustakaffe, även kallat kongokaffe, som har en bittrare smak. Den är billigare och blandas in i bryggkaffet.

Annons
X

Den minskade konsumtionen av kaffe i Medelhavsländerna har bidragit till att kaffepriset har sjunkit. Kostnaden för högkvalitativt arabiskt kaffe i New York, som används som referens på kaffemarknaden, har sjunkit med 43 procent sedan förra året. Priset ligger nu på 4,50 per kilo. Fast då ska man veta att priset förra året var exceptionellt högt eftersom skörden slog fel i Colombia, som är världens största producent av högkvalitativa kaffebönor.

Insikten att efterfrågan på kaffe inte är immunt mot ekonomiska kriser lär bli en av huvudämnena då the International Coffee Organisation samlas till sitt årliga möte i London denna vecka.

Annons
Annons
X

Espresson har fått konkurrens av bryggkaffet.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X